Index Vakbarát Hírportál

Négy év nem volt elég az államnak, hogy megvizsgálja a Sorsok Házát

2018. július 12., csütörtök 09:44

Kormányzati vizsgálat miatt nem nyílt meg eddig a 7 milliárd forintból felépített Sorsok Háza múzeum, írja a 24.hu. A lap szerint még mindig folyamatban van egy 2014-es vizsgálat, amit Lázár utasítására a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) indított. 

Négy év nem volt elég ahhoz az államnak, hogy az állami beruházást alaposan kivizsgálja.

A 24.hu megpróbált utánajárni, az évek során miket sikerült kiderítenie a Kehinek, de mivel a vizsgálat még folyamatban van, részmegállapítások közlését is megtagadta a hivatal.

A vizsgálatot azért indították, mert többletforrást kértek a beruházáshoz, Lázár János „az igény megalapozottságának megítéléséhez szükségesnek tartotta a beruházással kapcsolatos kormánydöntések eddigi végrehajtásának értékelését."

A holokauszt gyermekáldozatainak emlékhelyének, a Sorsok Házának ötlete 2013-ban merült fel, azóta felépült a volt józsefvárosi pályaudvar területén. Eredetileg a 2014-es holokauszt-emlékévben akarták átadni. A Mazsihisz már az első hírek után aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a múzeum szakmai vezetője, Schmidt Mária irányításával a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítás jön létre. Lázár János 2015-ben a Mazsihisz tiltakozására állíttatta le a beruházást, és közölte, hogy a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmát a magyarországi zsidó közösségek támogatni tudják. Schmidt és Lázár ezután egymást okolta a patthelyzet miatt.

A Hír TV tavaly év végén számolt be arról, hogy évente 82 millió forintba kerül, hogy a kormány semmit sem tud kezdeni az épülettel.

Rovatok