Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Csányi Sándorral együtt látogatta meg Putyint a vb-döntő előtt

2018. július 15., vasárnap 13:34 | aznap frissítve

A futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kremlben vasárnap – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Orbán Viktor gratulált Putyinnak a világbajnokság megrendezéséhez. Azt is mondta, hogy Magyarország tiszteli és nagyra tartja az orosz kultúrát, és szerinte a vb-rendezés méltó volt az orosz kultúrához.

Orbán és Putyin tárgyaltak a két ország gazdasági együttműködésének zászlóshajóját jelentő paksi atomerőmű projektről, ezzel kapcsolatban megállapították, hogy "minden a korábban kialakított mederben halad". Áttekintették a nemzetközi energetikai beruházások helyzetét és ezek Európára gyakorolt hatásait is, különös tekintettel a Török Áramlat gázvezetékre, amely Magyarországnak is kiemelten fontos – mondta Havasi Bertalan.

A Kreml által kiadott képeken látszik, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség és az OTP Bank vezérét, Csányi Sándort is elvitte Putyinhoz Orbán Viktor.

Az már a Kreml közléséből derült ki, hogy Orbán az uniós szankciókról is beszélt Putyinnal. Azt mondta, reméli, mielőbb rendeződik a helyzet az EU és az oroszok között, mivel a magyar gazdasági érdekeket sértik az orosz szankciók. "Ezek ártalmas intézkedések, sok lehetőséget elveszítünk. Szeretném biztosítani az elnök urat, hogy mi támogatjuk, hogy rendeződjön az Oroszország és a Nyugat között a viszony" – mondta.

Arról Havasi nem tájékoztatta az MTI-t, hogy szóba került-e Orbán néhány nappal ezelőtti kijelentése, amikor egy NATO-csúcs után keleti veszélynek nevezte Oroszországot.

Úgy tűnik, mindkét vezető szereti sporteseményekhez kötni a látogatásait: l egutóbb Putyin jött Budapestre tavaly augusztus 28-án,  hivatalosan azért , hogy részt vegyen a budapesti judo-vb nyitónapján. Az volt Putyin második útja 2017-ben Magyarországra, idén pedig Orbán szintén kétszer megy hozzá Oroszországba:  a megbeszélés végén megerősítették, hogy  szeptember 18-án tartják  a következő magyar-orosz csúcstalálkozót Moszkvában. 

Rovatok