Index Vakbarát Hírportál

Gulyás: A városok modernek, a falvak magyarok

2018. július 24., kedd 11:54 | aznap frissítve

Gulyás Gergely a görögországi bozóttűz áldozatainak hozzátartozói iránti részvét kifejezése után azzal kezdte a mai kormányinfót, hogy a jövő évi költségvetési törvény parlamenti vitája kapcsán ismertette a kormány pénzügyi-gazdasági célkitűzéseit, majd a Magyar Falu program fő elemeit. Ezekről korábban részletesen beszámoltunk, most kihagyjuk.

Összefoglalta Orbán Viktor elmúlt hetekben megtett külföldi útjainak tapasztalatait. A Németországgal kapcsolatban elmondottakban legfeljebb az volt érdekes, hogy Gulyás a szövetséges politikai erők között a bajor CSU-t említette első helyen, a vezető német kormánypártot, a CDU-t a másodikon. Külön kitért a bajor–osztrák–magyar együttműködésben rejlő távlatokra (a három érintett állam hasonló menekültellenes politikát folytat).

Izraellel nagyon jó a kapcsolat, ezzel kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy a két ország vezetése között egyetértés van abban, hogy

a migráció a modern kori antiszemitizmus gyökere.

A Stop Soros törvénycsomag miatt indított bizottsági eljárás és a határőrizet, illetve a tranzitzóna miatt zajló eljárással kapcsolatban Gulyás arról beszélt, hogy Brüsszelbe jutott el a legkevesebb az európai politika változásaiból. Brüsszel a minapi alkotmánymódosítás ellen lép fel, ám az ugyanaz, amit a német alkotmány is tartalmaz: a menedékjog csak azokat illeti meg, akik nem biztonságos országon keresztül érkeznek.

Gulyás szerint a genfi konvenció menekültügyi szabályaihoz kell visszatérni, és ezt támadja most a Bizottság, egyértelművé téve, hogy továbbra is menekültbarát politikát akarnak vinni.

Az Index mai, a vidéki szálláshelyekhez elnyert mutyigyanús uniós támogatásokról szóló cikkére vonatkozó kérdésre reagálva Gulyás azt mondta, hogy mindenkire azonos feltételeknek kell vonatkoznia, senki nem élvezhet előnyt azért, mert korábban politikai tisztséget töltött be. Óvatosan kezelné a fideszes jelzőt, szerinte

aki az elmúlt években itt élt és bármit csinált, arra könnyen rá lehet sütni, hogy fideszes. Hibák biztos voltak, le kell vonni a következtetéseket, és arra kell törekedni, hogy ne legyenek

– fogalmazott Gulyás, emlékeztetve, hogy Magyarország nagyon sikeres az EU-s források lehívásában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtóhírekre reagálva cáfolta, hogy Tarlós István azt mondta volna neki, hogy nem akar indulni 2019-ben a főpolgármesteri posztért, mert tisztázatlanok a hatáskörök a főváros és a kormány között. Gulyás annyit erősített meg, hogy Tarlós még nem hozta meg a döntését.

Tisztességes-e megnyirbálni a cafeteriajuttatásokat, miközben nő a képviselők autóhasználata után járó költségtérítés. Gulyás cáfolta, hogy csökkenne a cafeteriajuttatás, és szerinte az képviselőknek azért kell nagyobb üzemanyagkeret, mert a választási reformmal nőttek a választókerületek, az egyéni képviselőknek több településre kell utazniuk.

A Mészáros Lőrinchez köthető cégek tarolását Gulyás a magyar építőipar robbanásával magyarázta, szerinte a folyamat folytatódni fog. A magyar közbeszerzési szabályozás szigorú, a kormány nem kommentálja az egyes közbeszerzési döntéseket, mondta, emlékeztetve, hogy 2000 milliárd forintnyi megrendelésre nincs kapacitás az építőiparban, mondta.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e a 81-es út kibővítését kétsávosra, Gulyás Gergely azt mondta, hogy a felújítás indokolt, de nincs döntés. Kitért rá, hogy a Magyar Falu program céljai között az alsóbb rendű úthálózat fejlesztése is szerepel. A „Modern Falvak” programról kérdező újságírót kijavítva tette Gulyás nagyon határozottan a cikk címében idézett kijelentését:

A városok modernek, a falvak magyarok. 

A magyarság és a modernitás közötti, a kormányzat által vélelmezett ellentmondásra a Mészáros-lapok (Mediaworks) tudósítója nem kérdezett rá. Gulyás elmondta, hogy az 5000 fő alatti  településeket két részre osztják, az országos átlagnál gyorsabban fogyókra és a többire; lesznek csak az első kör számára kiírt pályázatok.

Ki a kedvenc kortárs jobboldali írója? – tette fel a fontos kérdést a Pesti Srácok. Gulyás a fokozódó kultúrharcra tekintettel nem szívesen válaszolt, először azt mondta, hogy klasszikusokat olvas, majd Jókai Annát említette, aztán gyorsan hozzátette, hogy Esterházy Péter Javított kiadás című könyvét (a Harmonia Caelestis mellékletéről van szó) zseniálisnak tartja a „liberális oldalról".

Gulyás szerint a kultúrával kapcsolatban csak a minőség alapján lehet véleményt nyilvánítani. Klasszikus egyrészt-másrészt válasza szerint több dologban osztja az elmúlt hetekben az állami kultúrtámogatási preferenciákkal kapcsolatban megfogalmazott kritikákat, ugyanakkor megvédte a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjét, Prőhle Gergelyt.

Gulyás határozottan cáfolta, hogy összevonnák a Sorsok Házát és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot.

Kérdésre válaszolva viccesnek nevezte az Amnesty International 17 Orbán-ellenes tüntetőjét a jeruzsálemi Yad Vashem emlékközpont mellett, idézve Orbán Viktor ironikus megjegyzését, hogy

méltatlan, hogy „az ismert szponzor" csak ennyi tüntetőt küldött.

Orbán Viktor Izraelben azért nem látogatott el a palesztinok által ellenőrzött területekre, mert nem kapott meghívást, jelentette ki Gulyás. A kormányfő nem tett ígéretet a magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésére.

A miniszter cáfolta, hogy kvóta alapján kéne embereket elbocsátani a közszférából, fűnyíróelv-alapon. Ehelyett felmerül, hogy a nyugdíjba vonulókat nem, vagy nem teljes létszámban pótolják. Szerinte inkább azt kell meghatározni, hogy mennyi emberre van szükség a feladatok ellátására, és bértömeg-gazdálkodásra (a közszférában dolgozók összjuttatásának maximalizálására) kell áttérni. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által említett 100 ezres leépítendő létszámot viszont nem tartja reálisnak. A közigazgatásban nincs mód a teljesítményértékelésre, bár szükség lenne rá, mondta.

Gulyás megerősítette, hogy a Miniszterelnökség nem újítja meg a Fidesz listáján mandátumot szerzett Bajkai István ügyvédi irodája (SBGK) és a Lázár Jánoshoz köthető Ész-Ker Kft. közbeszerzési tanácsadásról szóló megbízásait. Lázár szerint igaza volt az EU-nak, amikor ezeket a szerződéseket bírálta.

A honvédség által beszerzett csapatszállító repülőgépek fokozódó kormányzati használatával kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy ha valamelyik kormánygépet a honvédség épp nem használja, támogatja, hogy a kormány azt bérelje ki, és ne külföldi légitársaságoknak fizessen.

Gulyás Gergely jövő hét szerdán tíz napra szabadságra megy, először a Balatonra, utána Horvátországba.

Borítókép: Kovács Zoltán és Gulyás Gergely. Fotó: Kovács Tamás / MTI.

Beszélje ki, kommenteljen az alábbi linken:

Rovatok