Index Vakbarát Hírportál

Pártpreferenciák: stabil Fidesz, visszaeső Jobbik

2018. július 25., szerda 14:18

A Fidesz támogatottsága stabilan 33 százalékos, immár a harmadik egymást követő havi felmérésen is ennyit mért a Závecz Research (ZRI) – derül ki a legújabb, júliusi pártpreferencia-felmérésből.

A második számú hazai politikai képződmény, a Jobbik viszont folyamatosan veszíti el támogatóit, májusban 15 százalék, júniusban 13 százalék, júliusban viszont már csak 10 százalék volt a támogatóinak az aránya.

Vélhetően a válaszadókat nem győzték meg a 2018-as parlamenti választásokat követő párton belüli összeveszések, kilépések, kizárások az ellenzéki oldalon, hiszen az MSZP (6 százalék) és az LMP (3 százalék) sem tudta növelni támogatottságát, erre egyedül a belső konfliktusokkal kevésbé terhelt DK volt képes, a Gyurcsány-párt 5 százalékra javított a múlt havi 4 százalékról.

A Kétfarkú Kutyapártot a lakosság 2, a Momentumot és a Párbeszédet 1-1 százaléka támogatja. Tovább nőtt azok aránya, akiknek nincsen pártpreferenciája, ők immár 37 százalékot jelentenek a magyar lakosság körében.

Biztos pártválasztók

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 55 százalékot ért el, a Jobbiknak 13, az MSZP-nek 10 százaléka van. Az aktív választói körben a DK 7, az örök küszöbtáncos LMP pedig éppen 5 százalékos. A Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt így 3 százalékos, a a Momentum azonban a biztos szavazók között is csak 1 százalékos párt lenne.

A júliusban megkérdezett emberek 49 százaléka úgy véli, hogy rossz irányba mennek a dolgok hazánkban, míg 43 százalék pozitív folyamatokat tapasztal. A kormánypártiak kilenctizede szerint jó dolgok történnek hazánkban, míg az ellenzéki szavazók 86-90 százaléka negatívan értékeli az ország történéseit.

Rovatok