Index Vakbarát Hírportál

Tombol a hőség, vasárnaptól érvényben a Vörös kód

2018. július 28., szombat 11:22

A rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől országosan életbe léptetik az Emmi a Vörös kódot - írja az MTI.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra már csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadták vasárnapra. Utóbbi területeken a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja, ez tette indokolttá a Vörös kód érvénybe lépését. 

Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb 29-35 fok között alakul. Hétfőn és kedden tovább fokozódik a hőség. 

Az Emmi közleményében jelezte, hogy az érintett intézmények a Vörös kód ideje alatt alkalmazandó eljárásrend alapján járjanak el.

A vörös kód -10 °C alatti, vagy 27 °C fölötti nappali középközéphőmérséklet esetén kerül alkalmazásra. Ilyen esetben a szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászorulóknak, illetve ha nincs a környéken hajléktalanszálló, egyéb szociális intézményben kell elhelyezni azokat, akik ezt kérik. A befogadott személy krízisellátásban részesül, azaz a testi épség megóvásához és pihenéshez szükséges feltételeket biztosítják, illetve a kiszáradást megelőzve folyadékot biztosítanak a kód visszavonásáig. 

Rovatok