Index Vakbarát Hírportál

Rejtély, miért zuhant le a magyar fejlesztésű e-repülő

2018. augusztus 1., szerda 10:04

Nem emberi hibák vezettek a magyar kísérleti elektromos repülő lezuhanásához, de a vizsgálat nem tudta megállapítani, pontosan miért is gyulladt ki és zuhant le május végén kétfős személyzetével a Magnus Aircraft egyik kisrepülőgépe az 58-as főút mellett, Pogány és Szalánta között félúton. A cég szerdán osztotta meg a sajtóval a Közlekedésbiztonsági Szervezet 2018. július 24-én kelt hivatalos közleményét, ami megállapította, hogy:

Az igazságügyi-orvosszakértői vizsgálat alapján nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy fiziológiai tényezők, vagy egyéb akadályoztatás befolyásolta volna a hajózószemélyzet cselekvőképességét.

De műszaki hiba nyomát sem találták, "a vizsgálat során nem merült fel arra vonatkozó bizonyíték, hogy a légijármű szerkezete vagy valamely rendszere az eset előtt meghibásodott volna", a légijármű rendelkezett érvényes, az illetékes hatóság által kiadott Repülési Engedéllyel.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Rejtély, miért zuhant le a magyar fejlesztésű e-repülő

Sem műszaki, sem emberi hibákat nem találtak, a katasztrófának két halálos áldozata volt.

155 · Aug 01, 2018 10:04am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Sőt, más, a balesetet előidéző tényezőket is ki lehet zárni, mint a rossz látási viszonyok, vagy a fedélzeten keletkezett tűz.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a balesetet semmiképpen nem lehetett túlélni, a személyzet életét "az azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg" .

A cég a baleset ellenére folytatni kívánja az eFusion projektet. A Magnus Aircraft 2014-ben kezdte a Fusion 212-es benzinmotoros kisgép átalakítását a Siemens elektromos rendszereire alapozva - és 5 milliárd forintnyi középénzzel megtámogatva. Az eFusion 2016. április 11-én repült először, idén május 31-én a Pécs-Pogány repülőtérről szállt fel tíz óra után nem sokkal, és pár perccel később, a repülőtértől körülbelül másfél kilométerre, az 58-as főút mellett, Pogány és Szalánta között félúton a kukoricatáblába csapódott. A könnyű, kétüléses repülőgép kigyulladt, és a pilóta valamint utasa nem tudták elhagyni a kabint, a két férfi (egyikük 42, a másik 61 éves volt) életüket vesztették a tűzben.

(Borítókép: Sóki Tamás / MTI ) 

Rovatok