Index Vakbarát Hírportál

Mennyi pénzt utaltak vissza a kamupártok? 5,4 millióért megmondom

2018. augusztus 3., péntek 07:04 | aznap frissítve

Nem ismerhetjük meg egyelőre azoknak a pártoknak az elszámolását, amelyek jelentős, akár több 100 milliós támogatást kaptak a 2018-as parlamenti választási kampányra. Az 1 százalék alatt szereplő pártoknak – ezek főként kamupártok – az utolsó fillérig vissza kell fizetni a támogatást. Ám nem tudni, ki mire költött pontosan, és mennyit utalt vissza. A Transparency kikérte az erről szóló adatokat, ám a válaszokat elég drágán méri a Magyar Államkincstár.

Csukja be a szemét, és számolja össze, hány hirdetést vagy reklámot látott a Kell az Összefogás Párttól a 2018-as országgyűlési kampányban. Pedig a párt 206 329 552 forint állami támogatást kapott, hiszen a laza törvényi szabályozásnak köszönhetően országos listát is tudott állítani.

A párt a június 6-i Hivatalos Értesítőben megjelent, részletesnek jóindulattal sem nevezhető beszámolója szerint reklámfilmekre, reklámtárgyakra, hirdetésekre, rendezvényszervezésre, kampány-tanácsadásra éppen 206 329 552 forintot költött. Vagyis az utolsó fillérig felhasználta az állami támogatást, ám mivel mindössze 2711 szavazatot kapott a párt listája az egész országban (0,05 százalék), a teljes összeget vissza kellene fizetnie.

A törvény szerint ugyanis azok a pártok, amelyek nem érték el az 1 százalékot a választáson, kötelesek visszautalni mindent a Magyar Államkincstárnak, és ugyanez vonatkozik azokra a jelöltekre, akik 2 százalék alatt maradnak.

Az április 8-i választáson 16 párt maradt 1 százalék alatt, vagyis nekik már vissza kellett utalni a pénzt. Emlékezetes, hogy az Együtt a választások után pénzgyűjtést rendezett, hogy vissza tudja utalni a kapott támogatást. Ám a többi, vélhetően kamupártról nem hallottunk ilyen híreket.

A Medete párt például (a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja), amely 1280 szavazatot kapott országosan, majdnem 194 millió forintot vett fel, majd júniusban felszámolta magát (a június 21-i Magyar Közlönyben meg is jelent a határozat a párt feloszlatásáról). Ennél ékesebb bizonyíték aligha kell arról, hogy egy tipikus kamupártról van szó, amelynek a célja nem a politikai hatalom megszerzése, sokkal inkább az állami támogatás megkaparintása lehetett. Aligha fizetett vissza egy forintot is a 194 millióból.

Hányan fizették vissza? Mennyit?

Minden pártnak pontos elszámolást kell benyújtania a támogatás felhasználásról, méghozzá a választási eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül. A kampányköltségek átláthatóságáról szóló 2013-as törvény azt is szabályozza, hogy a pártoknak az összes kifizetést igazoló bizonylatot be kell nyújtania. Magyarul a Magyar Államkincstárnak pontosan látnia kell, ki számlázta le ezeket a pénzeket, és pontosan mikor, milyen szolgáltatást nyújtott ezért.

13 párt még nem fizetett

2,5 milliárd forintot kellene még behajtania a NAV-nak azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el az 1 százalékos eredményt, hangzott el az RTL Híradójában a Magyar Államkincstárra hivatkozva. Egyelőre ugyanis csak három párt fizette vissza a választási kampányra felvett állami támogatást, 13 párt pedig semmit nem törlesztett az adósságából. Csak az Együtt, A MIÉP és a Munkáspárt teljesítette a kötelességét.

Immár augusztus van, de a MÁK semmilyen közleményt nem jelentetett meg arról, hogy melyik párt mennyi pénzt használt fel, ezekkel hogy számolt el, mennyi pénzt fizetett vissza.  A MÁK honlapján sem találni az erre vonatkozó részletes adatokat. Megkérdeztük a MÁK-tól, ám nem kaptunk semmilyen választ napok óta. Az RTL-Klubnak viszont válaszoltak: eszerint három érintett párt fizette vissza a támogatást, mégpedig az Együtt, a MIÉP és a Munkáspárt.

Drága lesz megtudni?

A Transparency International Magyarország nevében Ligeti Miklós június 20-án közérdekű adatigénylést adott be a MÁK-nak, amelyben az egyéni jelöltek, illetve a pártlistát álltó pártok támogatásának felhasználásáról benyújtott összes elszámolás és bizonylat másolatát kérte. Emellett Ligeti rákérdezett azokra a MÁK által hozott határozatokra, amelyek a befizetési kötelezettséget írják elő.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Mennyi pénzt utaltak vissza a kamupártok? 5,4 millióért megmondom

Drága megtudni, melyik párt pontosan mire használta fel az államtól kapott százmilliókat. A kamupártoknak elvileg minden fillért vissza kell fizetniük, de volt olyan, amely inkább gyorsan megszűnt.

249 · Aug 03, 2018 07:04am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Július elején meglepő választ kapott. A MÁK jelezte, hogy megkezdi "az adatok kiadhatóságának jogi vizsgálatát". Ám mielőtt meghozná a döntést a kincstár, hogy kiadja-e az állami támogatás felhasználásáról szóló adatokat, kiszámolta jó előre, mennyibe kerülne az adatok kiadása.

5 414 856 forintért adják ki az adatokat.

Vagyis 5,4 millió forintba kerül, hogy megtudjuk, hogy a kamupártok hogy használták fel a százmilliós kampánytámogatásokat, melyeket az államtól kaptak. Megkérdeztük a MÁK-tól azt is, hogy hogyan számolták ki a költségtérítés összegét, de erre sem kaptunk választ.

Ligeti Miklós úgy értelmezi a választ, hogy a kincstár nem vitatja az adatok közérdekű voltát és kiadhatóságát, azért állapította meg az adatkiadás összegét. Bár ellentmondásos a kincstár levele, hiszen a MÁK azt is írta, hogy még nem végezte el "a kiadhatóság jogi vizsgálatát".

Ligeti azt is jelezte, hogy a megállapított 5,4 millió forintot "jelentősen eltúlzottnak" tartja. Az adatkérések ugyanis olyan információkat érintenek, amelyek egy korábbi Kúria-ítélet értelmében egyértelműen közérdekű adatok.

Ezen adatok összeállítása, figyelemmel a kért adatok Magyar Államkincstár számára ismert struktúrájára, valamint az összeállítás szintén ismert szempontjaira, nem okozhat számottevő munkaterhet

– írta Ligeti, aki továbbra is kéri adatok kiadását. Ha pedig a kincstár nem közli ezeket az adatokat, bíróságon folytatódik az ügy.

Addig pedig csak tippelgethetünk, hogy a pártok, kamupártok mennyi pénzt utaltak vissza a magyar államnak. 

A K-Monitortól egymilliót kértek az egyéni jelöltek adataiért

Két hete a K-Monitor közérdekű adatigénylést küldött az Államkincstárnak, hogy megkapják az egyéni jelöltek számlaösszesítőit, tőlük ezért 1.062.000 Ft-ot kértek. Az összeg kalkulálására vonatkozó kérdésére a civil szervezet nem kapott választ. 4 éve a K-Monitor pert nyert az Államkincstárral szemben ugyanezért az adatért, igaz, akkor még nem lehetett költségtérítést kérni az adatszolgáltatásért.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Rovatok