Index Vakbarát Hírportál

Olajoshordók úsztak a Dunában

2018. augusztus 6., hétfő 21:08

Egy Facebook-csoportba tett ki képeket és rövid leírást egy horgász arról, hogy olajoshordók úsznak a Dunán. A férfi az Indexnek elmondta, Dunaújváros fölött, Kulcs magasságában kezdett el horgászni, de egyre zavaróbb volt, hogy sorra úsznak el a vízben a parthoz hol közelebb, hol távolabb olajoshordók, illetve szemeteszsákok.

Legalább hat hordó úszott el már, amikor az egyik annyira közel jött a parthoz, hogy lemászott érte és kirángatta a vízből. Bár a záróplomba rajta volt, abból, hogy a keze milyen olajos lett, és a hordón szereplő feliratból arra következtetett, hogy a Mol-hordók tartalma kenőolaj. A felirat szerint dízelmotorolajról van szó.

A zárt Facebook-csoport bejegyzése eljutott a Mol-hoz is, telefonon fel is hívták a cégtől, hogy megkérdezzék, milyen hordókat és mennyit látott. Illetve azt is, hogy pontosan hol találhatóak, mert ők felveszik a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel is. A cégtől rátelefonáló hölgy azt mondta,  nem tőlük kerültek a vízbe a hordók, és rajta vannak, hogy azok ki is kerüljenek a folyóból.

A vízbe úszó hordók helye kiszámíthatatlan, véletlenszerűen kerültek éppen közelebb a parthoz, vagy távolabb, és a férfi szerint még ha nem is lyukadnak ki, és jól zárnak azok, akkor is veszélyes lehet éjszaka bármilyen kisebb méretű csónaknak.

Cikkünk megjelenése után egy ott élő olvasónk jelezte, hogy vasárnap éjfél körül nagy robajra lettek figyelmesek. Úgy tűnt, hogy megrekedt egy három uszályból álló szállítmányt toló hajó a Duna kulcsi szakaszán. Hétfő hajnalra a hajó már elment, de az uszályok ott maradtak. Olvasónk valószínűnek tartja, hogy a hordók erről, az állítólag Adonyba tartó uszályról eshettek le.

Ezzel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak: szeretnénk megtudni, tudnak-e a három megrekedt uszályról, tudják-e, mit szállítottak, elképzelhetőnek tartják-e, hogy azokról estek a Dunába az olajoshordók. Amint válaszolnak, megírjuk.

Megkerestük a Mol-t, tudnak-e az esetről, előfordult-e már máskor is, hogy a teli, vagy félig teli hordóikat a Dunából kellett kihalászniuk, illetve tudják-e, hogyan történhetett ez, mert az elég egyértelműnek tűnik, hogy nem ők dobálják a Dunába a hordókat. És a katasztrófavédelemnek is elküldtük a kérdéseinket; tudnak-e a hordókról, tettek-e már intézkedéseket, hogy állnak a kihalászással.

Frissítés:

Kedd reggel mindkét helyről megérezett a válasz.

A Mol azt írta:

"A MOL évente több mint 150 ezer, hordós kiszerelésű kenőolajat értékesít partnereinek, közúti szállítással. A MOL a tegnapi nap folyamán értesült arról, hogy MOL logós kenőolajas hordót találtak a Duna menténi Kulcs településnél. A vállalat azonnal kezdeményezte az ügy kivizsgálását, és követve az ilyenkor érvényben lévő szabályokat, értesítette az Országos Katasztrófavédelmet. A MOL információi alapján a szóban forgó hordók nem a MOL telephelyéről kerültek a Duna vízébe, nem a MOL tulajdonában állnak. Az Országos Katasztrófavédelemmel együttműködve természetesen a vállalat kész részt venni a mentesítésben."

"A MOL az MSZ EN ISO 15750-2 szabvány (korábban MSZ EN 210:2002) szerinti hordókban értékesíti kenőanyagait. Ezek szakszerűen, megfelelő körülmények közt tárolva legalább öt évig biztonságosan megőrzik tartalmukat."

A katasztrófavédelem pedig azt írta:

"A katasztrófavédelem ügyeletére az elmúlt napokban nem érkezett bejelentés olajoshordókkal kapcsolatban. A szóban forgó eset egy közösségi portál zárt csoportjába írt poszt formájában jutott a hatóságok – köztük a katasztrófavédelem – tudomására. A készenléti szervek haladéktalanul megkezdték a hordók felkutatását, azonban sem a tegnap esti órákban, sem ma délelőtt nem találtak a Dunán úszó olajoshordókat.

A hordók keresésében a Duna alsó szakaszán működő katasztrófavédelmi igazgatóságok, a rendőrség és a területileg illetékes vízügyi igazgatóságok vesznek részt.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek megnyugtató rendezése érdekében fontos, hogy ha valaki veszélyes helyzetet lát, először haladéktalanul jelezze azt a 112-es segélyhívó számon, és csak ezután tegye közzé az információit a közösségi portálokon. A készenléti szervek és a különféle helyzetek kezelésére hivatott államigazgatási szervezetek akkor tudják megfelelően ellátni a feladataikat, ha időben jelzést kapnak a kialakult veszélyhelyzetről vagy szabálytalanságról. A tűzoltók munkája is akkor eredményes, ha a lehető leggyorsabban megérkezik hozzájuk a segélyhívás."

Frissítés 2.: Időközben befutott a válasz a rendőrségtől a Kulcsnál Dunában megrekedt uszályokkal kapcsolatban is. 

Azt írták, az uszályokról tudnak, azok az alacsony vízállás miatt 2018. augusztus 5-én éjszaka akadtak fenn. Az uszályok Adonyba tartottak, rakományuk pedig napraforgó, így a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy azokról estek a Dunába az olajoshordók, a rendőrség egy rövid, de határozott 'nem'-mel válaszolt.

(Borítókép: Olvasónk / Index) 

Rovatok