Index Vakbarát Hírportál

Magyarország a kárpátaljai magyar cigányokat is védje meg!

2018. augusztus 8., szerda 18:25

Több tucat szervezet nyílt levelet írt Szijjártó Péter külügyminiszternek, kérve, hogy "határozottan lépjen fel a sorozatos rasszista támadásnak kitett kárpátaljai magyar cigányok védelmében is".

Az "is" feltehetően azokra az esetekre vonatkozik, amikor  a Külügyminisztérium fél éve többször is kiállt a Kárpátalján megtámadott magyar kisebbség mellett:

A nyílt levelet megfogalmazó szervezetek szerint az elmúlt időszakban több rasszista támadás érte a kárpátaljai magyar roma közösség tagjait. Meggyilkoltak egy 24 éves férfit, több másik magyar, köztük egy tíz éves kisfiú és édesanyja pedig szúrt sebekkel került kórházba. Bár az ukrán hatóságok elfogtak néhány tizenéves gyanúsítottat, a helyi cigányok elmondása szerint a fenyegetettség nem szűnt meg és továbbra is félnek egy esetleges újabb támadástól.

"Hisszük, hogy a határon túli magyarság tagjait bőrszíntől függetlenül meg kell védeni, ezért arra kérjük a külügyminiszter urat, hogy a szokásos határozottsággal lépjen fel a kárpátaljai magyar cigányok védelmében is" – áll a nyílt levélben. 

A dokumentumot szolidaritási demonstráció keretében adják át Külügyminisztérium illetékesének. A demonstráció a Bem téren lesz, csütörtökön délután 4-kor, a résztvevők listája az esemény Facebook-oldalán olvasható.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok