Index Vakbarát Hírportál

Vácon is fideszes képviselő igazgathatja a helyi gimnáziumot

2018. augusztus 10., péntek 10:33 | aznap frissítve

Folytatódik az oktatási intézmények irányba állítása, a váci Madách Imre Gimnázium igazgatója is egy helyi fideszes képviselő lesz, éppen úgy, mint ahogyan az Debrecenben is megtörtént az Ady Endre Gimnáziummal.

Steidl Levente fideszes önkormányzati képviselő lehet a jövőben a váci Madách Imre Gimnázium igazgatója – írja a 444.hu. Steidl az elmúlt nyolc évben a váci közterület-felügyelet vezetője volt, a Városfejlesztő Kft. társasházkezelő részlegét vezette, illetve több ház közös képviselője volt. Négy éve fideszes képviselő az önkormányzatban.

A 444.hu cikkéből kiderül, a történet kísértetiesen hasonlít a Debrecenben történtekre.

Vagyis, ahogy Debrecenben, úgy Vácon is hiába támogatták a tanárok, a szülők és a gyerekek a regnáló intézményvezetőt, mégis pártvonalról a partvonalról érkezett új igazgató.

Véleményeztek

A tanártársaknak, a diákoknak azonban csak véleményezési joguk volt, amit, ahogy az már lenni szokott, sem az önkormányzati képviselők, sem a minisztérium döntéshozói nem méltányoltak.

Miközben Debrecenben elsöprő volt a menesztett Rózsavölgyi Gábor támogatottsága, Vácon az arányok kisebbek voltak, de itt is bő többsége volt a gimnáziumban 29 éve tanító, 2004 óta igazgató-helyettes, 2012 óta igazgató Horváth Editnek. Steidl Leventét ugyanakkor a „véleményezők” leszavazták.

Önkormányzati bohózat

Ennek ismeretében tárgyaltak a Váci Önkormányzatban a pályázatokról, amelyet a 444. hu a jegyzőkönyvek alapján ismertetett.

Nem túl meglepő módon az önkormányzat fideszes többsége a képviselőtárs, vagyis Steidl pályázatát támogatta. Ugyanakkor a részletek megdöbbentőek és viccesek is voltak egyben.

Steidl például jelezte, hogy összeférhetetlenség miatt nem szavaz a kérdésben. Mire Fördős Attila polgármester erről is megszavaztatta a képviselőket, akik 8 igen, 2 nem, 4 tartózkodással úgy döntöttek, hogy Steidl, ha akar, szavazhat a saját és a konkurense pályázatának a támogatásáról vagy elutasításáról. Végül vélhetően mégsem szavazott, mert a 15 tagú testületből csak 14-en szavaztak.

Borultak a kukák

A 444.hu azt is idézi, hogy az ellenzékiek rákérdeztek egy kínos témára, arra az esetre, amikor a városi önkormányzat meg nem nevezett fideszes képviselői randalíroztak,

kukát borogattak, közlekedési táblát döntöttek ki és egy éjjel-nappali bolt eladójával is kötözködtek.

A honatyák szerették volna tudni, hogy a leendő igazgató is részese volt a történéseknek, de Steidl helyett az alpolgármester és a jegyző terelte el a szót a témáról.

A tüntetés-ügy

A lap emlékeztet rá, hogy Horváth Edit azért lehetett vörös posztó a fideszesek szemében, mert nem küldött váci diákokat a 2015. március 15-i nagygyűlésre, sőt levélben jelezte, hogy nem tartja szerencsésnek, ha a diákoknak ilyen politikai színezetű eseményeken kell részt vennie..

A 444.hu szerint Fördős Attila akkor behívatta az igazgatót és helyettesét, és állítólag ott közölte velük, hogy kirúgná őket, ha tehetné, majd azt mondta, hogy ő be nem teszi a lábát többet a gimnáziumba, ahová egyébként a fia is járt.

Ki politizál?

A polgármesteri fenyegetését az igazgatóról szóló szavazásnál az ellenzéki képviselők újra felhozták. Fördős a testületi ülésen azt mondta, „egy intézménynek nem feladata az, hogy a politika színpadára lépjen, nem feladata az, hogy nyilvános leveleket fogalmazzon meg. Érdekképviseleti szervek, politikai pártok, azok igen. Az, amikor egy intézmény lép ki a nyilvánosság elé és elég karakteres, karcos levelet fogalmaz mondjuk az Oktatási Minisztérium felé, felügyeleti szervek felé, akkor azt gondolom, hogy messze túllépte a maga hatáskörét. Tehát amikor bírálják azt, hogy ennek az intézménynek milyen átpolitizáltsága volt a múltban, akkor azért megint nézzék meg, hogy mi volt a kiváltó ok. Mindig a legfontosabb az ok és az okozat.”

Minisztérium

Az önkormányzat végül Steidl pályázatát támogatta, Horváthét nem. A végső döntést a minisztérium hozta meg, ez alapján az új igazgató Steidl Levente lesz. Kinevezése 2023. augusztus 15-éig szól. A bemutatkozó értekezletét augusztus 17-én tartja az előtt a tantestület előtt, aminek a többsége nem őt akarta.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok