Index Vakbarát Hírportál

Alsógatyás sajtlopásba is keverték, mégis legyőzte a Fideszt

2018. augusztus 15., szerda 07:01

Hegedűs Péter magabiztosan megnyerte a balmazújvárosi polgármester-választást, pedig a városban az elmúlt ciklusokban egyértelműen a Fidesz akarata érvényesült. A függetlenként induló Hegedűst a helyi fideszes parlamenti képviselő keményen támadta, egy lejárató cikk is előkerült a hajrában, ám Hegedűs kitartott, és végül meglepetést okozott vasárnap.

Először nem hittek nekem. Akik nekem drukkoltak, azok is azt mondták: úgysem sikerülhet. De én egyre csak hajtogattam az utcán, a Facebookon, a Youtube-on, hogy mit szeretnék. Tudatosan készültem, hogy egy várost kell majd képviselni, vezetni. Elkezdtek hinni nekem.

A választási adatokat böngészve elsőre talán nem egyértelmű, de a Fidesz a hétvégén elkönyvelte az első bukását a parlamenti választás óta. A balmazújvárosi polgármester-választást ugyanis nem a Fidesz által támogatott jelölt, hanem a kormánypártokkal szemben álló, előbb idézett Hegedűs Péter nyerte.

A választási csatát nem pártok vívták, a pártlogók itt elmaradtak, függetlenek indultak a polgármesteri posztért (plusz a szokás szerint utolsó munkáspárti jelölt). Ennek ellenére a nagypolitika is némileg beleszólt a küzdelembe. A Fidesz ugyanis a függetlenként induló Nagy Tamást támogatta, a helyi parlamenti képviselő neki kampányolt, sőt, Kósa Lajos is kiült Nagy mellé a kampányban.

Hegedűs Péter, az 55 éves vállalkozó, egykori hivatásos katona szintén független jelölt volt, viszont ő csak magára és a stábjára számíthatott ebben a kampányban. Nem éppen magas, 27,7 százalékos részvétel mellett simán megnyerte a választást:

Az eredmény azért meglepő, mert a Fidesz itt simán nyert a parlamenti választáson, az előző polgármestert (aki korábban fideszes volt, majd független) 67 százalékkal választották meg 2014-ben. Igaz, Veres Margitot időközben  letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ezért is kellett a választást kiírni. És ez azért láthatóan nem segítette a helyi Fidesz-kampányt.

Hegedűsnek így sem volt könnyű dolga. A kampány során a Fidesz folyamatosan őt támadta, a hajrában pedig még egy lejárató, rágalmazó cikk is előkerült.

Feszültség a Fideszben

Tiba Hegedűst támadó kampánya azért is volt feltűnő, mert eközben kevés szót ejtett a Fidesz által támogatott jelöltről. Ez persze nem meglepő, ha igazak a sajtóhírek, miszerint a Fideszben nagy feszültséget okozott a tapasztaltnak nem mondható, 32 éves Nagy Tamás támogatása.

A helyi kábeltévés cég középvezetőjének felkarolása azért is furcsa, mert a Fidesznek lett volna tapasztaltabb, ismertebb jelöltje, az évtizedek óta képviselőként dolgozó fideszes alpolgármester, Koroknai Imre.

Ő állítólag le is akart mondani, amikor nem ő lett a jelölt, Tiba István a helyi tévében annyival intézte el, hogy „hogy valaki sikeres vállalkozó, az nem jelenti azt, hogy őneki feltétlen polgármesternek is lenni kell". A helyi hírek szerint egyszerűen arról volt szó, hogy Tiba kevésbé bízott benne. Kerestük Tiba Istvánt a balmazújvárosi eredménnyel és kampánnyal kapcsolatban, a fideszes képviselő ennyit reagált:

A vasárnapi időközi polgármester választás eredményét látva, csak azt tudom Önnek mondani, hogy a Balmazújvároson élő emberek elégedetlenek voltak a város fejlődésével, eddigi eredményével, valószínű az új polgármester jobban fogja tudni fejleszteni a várost.

Márki-Zay beszállt a kampányba

Miközben tehát a Fidesz a belső feszültségével volt elfoglalva, Hegedűs koncentrálhatott a saját kampányára. Hegedűs azt mondta, hogy nem akarta a kampányt kihegyezni a börtönbüntetésre ítélt Veres Margit ügyére, inkább a saját terveire koncentrált a rendszeresen tartott utcafórumain. Szintén dobott a kampányán, hogy már az elején beindította és folyamatosan üzemeltette a honlapját, a Facebook- és Instagram-oldalát, Youtube-csatornáját.

Itt nemcsak a programját tudta adagolni, hanem kerekasztal-beszélgetéseket közvetített, kérdezz-felelek perceket tartott. Itt láthatták az érdeklődők a közös fórumait Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel is, aki tevékenyen támogatta a kampányát.

Hegedűs azt mondta, korábban tanulmányozta Márki-Zay hódmezővásárhelyi kampányát, igyekezett ellesni a győzelem receptjét, majd ő kereste meg a hódmezővásárhelyi polgármestert egy régi főiskolás társán keresztül.

Márki-Zay Péternek pedig annyira szimpatikus lett a kampánya, hogy ő lett az első polgármesterjelölt, aki mellett személyesen is kiállt. Hegedűs szerint az országosan ismert Márki-Zay jelenléte „óriási lendületet adott a kampánynak".

A Jobbik és az MSZP is ünnepel

Kulcsár Gergely, a Jobbik regionális igazgatója és Demeter Pál önkormányzati képviselő azt írta: „A Jobbik úgy tudott hozzájárulni a függetlenként induló, de köztudottan fideszes jelölt legyőzéséhez, hogy Hegedűs Péterrel szemben nem indítottunk jelöltet. Kitartást és erőt kívánunk a frissen megválasztott polgármesternek és azt garantálhatjuk, hogy a Jobbik képviselői támogatni fogják őt Balmazújváros érdekében végzett erőfeszítéseiben. Különös tekintettel az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek a feltárásában számíthat ránk."

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezete azt írta: „A Balmazújvároson tartott időközi polgármester választáson a független Hegedűs Péter nyert, akit az ellenzéki pártok szinte egységesen támogattak. Megválasztása csak annak meglepetés, aki feltételezte, hogy ma Magyarországon a nyilvánvaló korrupciót már mindenki megszokta, és elfogadja, s hogy ez ellen nem tehet semmit. A választáson azonban bebizonyosodott, hogy a szavazók többsége úgy gondolta, hogy igenis tehet az elharapózott lopás ellen, és ennek megfelelően szavazott."

Az ellenzéki pártoktól viszont nem igazán kapott segítséget. Bár most a Jobbik és az MSZP is közleményben ünnepli a győzelmét, Hegedűs azt mondta, sem anyagi, sem személyes támogatást nem kapott. Egyedül a Momentum küldött segítséget, „fiatal momentumosok jöttek szórólapozni".

Furcsa sajtlopási ügy

A kormánypártban érezhették, hogy Hegedűs esélyes a győzelemre, a támadása ugyanis újabb sebességi fokozatba kapcsolt: a lejáratás a kormányközeli médiában is folytatódott. A Pesti Srácok oldalon közvetlenül a választás előtt megjelent egy cikk, amelyben már egy régebbi bűncselekménnyel is összefüggésbe hozták Hegedűst.

Az „Alsógatyában érlelt, lopott sajttal etette Balmazújváros népét a Jobbik polgármester-jelöltje"

című írás egész pontosan azt állította egy titokzatos informátor alapján, hogy nyolc évvel ezelőtt a helyi üzemből alsógatyában kicsempészett sajtot a munkások Hegedűs éttermébe vitték, ő pedig rárakta azt a pizzára.

Hegedűst nagyon meglepte ez a sztori, amelyet egy Facebook-bejelentkezése alá posztoltak először, majd a városban kinyomtatva is terjesztették. Korábban soha nem hallotta ezt a vádat, és az írásban állított részleteket is „megmosolyogtatóan valószerűtlennek" tartja. Például hogy egy rendőrnyomozó alkudozott volna vele, hogy elkerülje a büntetőeljárást. Hegedűs azt mondta, hogy büntetőfeljelentést tett a rágalmak miatt.

Az eddigiekből látszik, hogy Hegedűsnek nem lesz könnyű dolga a képviselő-testülettel, amelyben óriási a fideszes többség (8 fideszes, 2 jobbikos és egy civil Célbakísér-képviselő jutott be). Hegedűs nem kapott még informálisan sem jelzést arról, mire számítson a fideszes többségtől, de ő azt várja, hogy mindenki a képviselői esküje alapján dolgozzon a városért.

Hegedűs azt ígérte, hogy minden előterjesztést nyíltan, nyilvánosság előtt fognak megtárgyalni, és a maga részéről a megegyezésre fog törekedni. Kiderül, hogy a 2019-es választásig ez mire lesz elég.

(Borítókép: Hegedűs Balmazújvárosért / Facebook)

Rovatok