Index Vakbarát Hírportál

Fiatalok és diplomások választanak inkább menhelyi kutyát

2018. augusztus 22., szerda 10:13

Ma Magyarországon az emberek 36 százaléka lakik kutyás háztartásban, derült ki a Cofidis megbízásából a Medián közvélemény és piackutató által készített országos reprezentatív kutatásból. Úgy számolnak, hogy eszerint 3 millió kutya él "gazdival Magyarországon".

Idéznek egy 2017-es adatot, amit a Statista adott közre, és ami az európai uniós országok kutyatartási szokásait vizsgálta. Akkor Románia állt a lista élén, mert az ország lakosságának 46 százaléka tartott kutyát, míg Ausztria utolsóként, ahol csupán 12%-os arányban fordult elő házi kedvencként a kutya. Magyarország is a lista elején volt.

A kutatást ismertetve kiderült, "a kutyás háztartások lényegesen gyakoribbak a községekben (49%), mint a városokban (33%), különösen Budapesten (22%). Ennek oka, hogy még mindig szívesebben tartanak az emberek inkább kertes házban kutyát.

A diplomások (26%) és a legnagyobb jövedelműek (32%) tulajdonában az átlagosnál ritkábban, míg a középkorúak körében pedig gyakrabban van kutya (43%).

A menhelyi örökbefogadás a lakosság közel egy ötödénél népszerű, különösen a 18-29 év közöttiek, a diplomások és a budapestiek körében, illetve azoknál, akiknek nincs kutyájuk. 

A közlemény nem említi a kóbor kutyákat.

Rovatok