Index Vakbarát Hírportál

Már öt helyen megdőlt a legalacsonyabb vízállás rekordja a Dunán

2018. augusztus 24., péntek 14:33 | aznap frissítve

Öt helyen dőlt meg a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja az elmúlt egy napban, a legfrissebb előrejelzések szerint viszont pénteken és szombaton vízszintemelkedés várható – írja az MTI az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) pénteki közleménye alapján.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Már öt helyen megdőlt a legalacsonyabb vízállás rekordja a Dunán

Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson, Domboriban és Baján sem állt még ilyen alacsonyan a Duna.

440 · Aug 24, 2018 02:33pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A közlemény szerint

utóbbinál a péntek reggel mért 48 centiméteres vízállás az elmúlt harminc év Baján mért legalacsonyabb augusztusi vízállásainak átlagértékénél is másfél méterrel alacsonyabb. Hozzátették azt is, hogy Budapestnél péntek reggel 72 centiméteres vízállást mértek, ez 21 centivel több, mint a 2003-ban regisztrált legkisebb vízállás.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint pénteken és szombaton a Duna meghatározó vízgyűjtőin összesen mintegy 35-45 milliméternyi, azaz számottevő mennyiségű csapadék várható. Emiatt Nagybajcsnál például kétméteres vízszintemelkedésre is lehet számítani, de az emelkedés értéke azonban nem éri el az átlagos középvízszintet sem, és szerdától ismét apadás várható.

Az OMIT azt írta, a ráckevei-soroksári Duna-ág (RSD) vízpótlását már tizenegy telepített ideiglenes mobil szivattyú pótolja éjjel-nappal, Tassnál pedig a megfelelő vízminőség fenntartásáért telepítettek újabb ideiglenes vízpótló szivattyúkat. Ott az átemeléshez szükséges szivattyúegységek egyébként pénteken kezdenek majd üzemelni.

A Duna szélsőségesen alacsony vízállása amúgy a folyó oxigénszintjére is káros hatással van.

Rovatok