Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik a Migration Aid Alapítvány

2018. augusztus 24., péntek 10:55

Ahogy azt augusztus közepén megírtuk, pártot alapít a Migration Aid, hogy kikerüljék a bevándorlási különadót. 

A bevándorlási különadóról szóló törvény értelmében nem lehet az adó alanya párt vagy pártalapítvány. Ezért Siewert András és a Migration Aid több önkéntese 2018. augusztus 20-án bejelentik az Éjjeli Őrség nevű politikai párt megalapítását. Elképesztő, de 2018-ban egy EU-s országban pártot kell alapítani ahhoz, ha civilek emberségből segíteni akarnak rászoruló menekült embertársaikon

- írták erről szóló posztjukban.

Pénteki közleményükben ennek megfelelően azt írják:

Ma éjféltől életbe lép a bevándorlási különadóról szóló törvény. A múlt pénteki felhívásunk óta 31 magyar magánszemélytől összesen 927.200 Ft támogatást kaptunk. Ezzel a tartalékaink elérik a 2 millió Ft-ot, ebből még három hónapig tudjuk működtetni az alapítvány projektjeit, elsősorban a menekült családokat segítő központját. Nagyon köszönjük ezt a lehetőséget! A kuratórium döntése értelmében az alapítvány nem kíván a bevándorlási különadó alanya lenni, ezért ma éjféltől megszünteti az adományok fogadását. Ha támogatni szeretnél bennünket, azt még ma éjfélig megteheted.

Majd azzal fejezik be:

"Amint az alapítvány tartalékai néhány hónap múlva elfogytak, megszüntetjük a tevékenységeinket és felszámoljuk az alapítványt. A megszüntetés után a migrationaid.org oldalon tételes pénzügyi elszámolást teszünk közzé az alapítás óta eltelt teljes időszakról. Reméljük, az alapítvány pénzügyi keretének kifutásáig bejegyzésre kerül az Éjjeli Őrség ( ejjeliorseg.net), amelyre pártként nem vonatkozik a bevándorlási különadóról szóló törvény, így folytathatja a megszűnő alapítvány menekülteket támogató tevékenységeit. A menekültek nevében is köszönünk minden eddigi segítséget és támogatást." 

A menekültek segítésével foglalkozó civil szervezet volt az egyik, amelyiket a Black Cube nevű magán-hírszerző cég próbált csőbe húzni, az ő anyaguk került végül Bayer Zsolthoz. A történetről itt írtunk részletesen.

Rovatok