Index Vakbarát Hírportál

A DK az atomenergia-hivatalhoz fordult a paksi forró Duna miatt

2018. augusztus 28., kedd 14:28 | aznap frissítve

A nyár közepén elromlott a vízművek hivatalos hőmérője a paksi atomerőműnél, így nem lehetett tudni, hogy a hosszan tartó kánikulában a Környezetvédelmi Minisztérium rendeletében rögzített 30 Celsius-fokos határértéket meghaladta-e a Duna ott, ahol a víz segítségével lehűtik a fűtőelemeket. Ezután az Energiaklub és az Átlátszó.hu a múlt heti kánikulában egy egyszerű hőmérővel mérte meg, hogy hány fokos a Duna azokon a helyeken, ahol az eltérített hűtővíz visszatér a Dunába.

Szerintük még a visszafolyó résztől jóval messzebb is 30 fok feletti volt a Duna.

Ezzel kapcsolatban a Demokratikus Koalíció az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordul, „hogy vizsgálják ki az ügyet, és szükség vonják felelősségre az illetékeseket" - írta közleményében a párt. Szerintük ugyanis „felelős szakemberek a folyó élővilágának biztonságát semmibe véve nyilvánvalóan hazudnak, és a vízügyi hatósággal összejátszva félretájékoztatják a lakosságot”.

Bár korábban titkolta, a cikk megjelenése után az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. elküldte az Energiaklubnak a saját méréseik eredményét, amit az Átlátszó.hu közölt. Az atomerőmű szerint a múlt héten „28,42 fokos volt a Duna a hűtővíz kifolyásától számított 500 méteren, 50 centiméter mélységben. Ez tehát alacsonyabb érték, mint amit stábunk mért, miközben a Duna a paksi üzemvíz csatorna befolyása felett 25,7 fokos volt – pont annyi, amennyit mi is mértünk Pakstól néhány kilométerre északra”.

Az atomerőmű a melegvíz-hőcsóvánál augusztus elején mérte a legmagasabb értékeket: 29,88 Celsius-fokos volt a Duna fél méterrel a víz felszíne alatt, ami „0,12 fokkal alacsonyabb, mint az az érték, amelynél már le kellene állítani az erőművet a folyó élővilágának védelme érdekében”.

Rovatok