Index Vakbarát Hírportál

Terroristacsoport támogatása miatt emeltek vádat egy kurd pár ellen Csongrádban

2018. augusztus 28., kedd 09:43

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a kurd nemzetiségű férfival és nővel szemben, akik a Kurd Munkáspárt tagjaként segítettek harcoló csapatokat 2010. és 2015. között, áll az ügyészség közleményében.

A vádirat szerint a török állampolgárságú, de kurd nemzetiségű férfi 2009-ben, míg az iráni állampolgárságú, de kurd nemzetiségű nő 2010-ben csatlakozott a Kurd Munkáspárthoz /PKK/. Mindketten Irakban katonai kiképzésben részesültek, majd fegyveres szolgálatot teljesítettek a PKK kötelékében, de harcokban nem vettek részt. Feladatuk a szolgálat során a Törökországban harcoló és a harcokból visszatérő egységeknek történő ruha és élelmiszer szállítás volt.

A vádlottakat 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol Kobani környékén egy laktanyában szolgáltak és logisztikai feladatokat teljesítettek a Kurd Munkáspárt szíriai szervezete, az YPG, vagyis a Kurd Népvédelmi Egységek kötelékében, annak egyenruháját viselve. A vádlottak feladata továbbra is a harcoló kurd egységek ruhával és élelemmel történő ellátása volt.

A vádlottak között érzelmi viszony alakult ki a szíriai szolgálat során, majd 2015. augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább és Irakba szöktek. Házasságkötésüket követően 2016-ban embercsempészek segítségével Európába indultak, majd több országon keresztüljutva 2017. december 6. napján a tompai tranzitzónába belépve menedékjogi kérelmet terjesztettek elő.

A menekültügyi hatóságok a menekültkénti, oltalmazottkénti kérelmüket elutasították.

A Kurd Munkáspárt 1978. óta fegyveres harcot vív Törökország ellen a kurdok önrendelkezésének elismerése érdekében. Az Európai Unió Tanácsának rendelkezései és az ehhez kapcsolódó egyezmények szerint a Kurd Munkáspárt terrorista szervezetnek minősül. A vádirat szerint a vádlottak azzal, hogy 2009. és 2015. évek közötti időszakban terrorista szervezetnek minősülő szervezet tagjai voltak, ennek tevékenységét logisztikai munkával, ellátói, kísérői, szállítói tevékenységgel támogatták, elkövették a terrorista csoport tevékenységének egyéb módon történő támogatásával elkövetett terrorizmus finanszírozása bűntettét.

A vádemeléskor előzetes letartóztatásban levő vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Rovatok