Index Vakbarát Hírportál

Elindult a nyomozás a pécsi önkormányzat többmilliárdos hiánya miatt

2018. augusztus 31., péntek 06:02

Berkecz Balázs, az azóta megszűnt Együtt politikusa szerint a pécsi önkormányzat tavalyi csődközeli helyzete felveti a hűtlen kezelés gyanúját. Az ügy több hónapnyi parkoltatása után most kezdett el nyomozni a rendőrség.

Berkecz Balázs még áprilisban tette meg a feljelentést hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Blogbejegyzése szerint, politikusként ez volt az utolsó lépése, amivel még egy megkezdett ügyének az “elvarratlan szálát igyekszik elvarrni”.

Berkecz most jelezte az Indexnek, hogy a rendőrség arról tájékoztatta: a Baranya megyei rendőr-főkapitányságot kizárták az ügyben, és az ügy lefolytatására végül a Somogy megyei rendőr-főkapitányságot jelölték ki, ami tehát azt jelenti, hogy a  rendőrség több hónap után ezennel elindította a nyomozást. 

A nyomozás elindítását a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata is megerősítette az Indexnek:

Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság folytat büntetőeljárást az üggyel kapcsolatban, azonban arra vonatkozóan – a nyomozás érdekeire való tekintettel – nem áll módunkban információt adni.

Páva Zsolt, fideszes polgármester 2009 óta vezeti a Pécset, tavaly szeptemberben saját maga jelentette be a város által felhalmozott 7,5 milliárdos hiányt.

Joggal merült fel a kérdés, hogy hogyan sikerült a 2014-es teljes kormányzati adósságrendezés után a nulláról 7 milliárdot is meghaladó hiányt felhalmozni.

A lyuk betömése csak az állami segítségnyújtással, 9,5 milliárdos visszafizetendő hitellel volt lehetséges, aminek a fejében az állam felügyelte a fideszes vezetést.

Felmerül, hogy vagy a korábbi években lehetett probléma Pécs önkormányzatának gazdálkodásával, és nem tükrözik az akkori dokumentumok a város hiteles pénzügyi helyzetét, vagy 2017-ben történhettek rendkívül felelőtlen gazdasági lépések, amelyek következtében nem tudtak a saját költségvetési rendeletük keretében maradni.

– áll Berkecz Balázs blogbejegyzésében, amit a feljelentéshez fűzött.  

A kialakult gazdasági helyzet miatt tavaly felállítottak egy tényfeltáró bizottságot is, amit Pécs akkori két fideszes országgyűlési képviselője, Csizi Péter és Hoppál Péter vezetett, ami egyesek szerint Páva Zsolt gyámság alá helyezését jelentette. Úgy tűnik, ők továbbra is a korábbi szocialista városvezetést hibáztatják mindenért. 

Berkecz viszont nem fogadja el, hogy szerintük “a 9 évvel ezelőtti városvezetés a hibás, miközben 2013-ban már kifizette az állam az addig összegyűlt pécsi önkormányzati adósságot.” A politikusnak nincsenek illúziói, a feljelentést ebben az ügyben is azért tette, "hogy nyoma legyen annak, ami Pécs városával történt".

Páva szerint jogi nonszensz

Páva Zsolt pécsi polgármester közölte: "a pécsi önkormányzatot mindeddig egyetlen nyomozóhatóság sem értesítette arról, hogy bármilyen eljárás, vagy nyomozás folyamatban lenne az önkormányzat gazdálkodását érintően,

egyúttal jogi nonszensz, hogy egy önkormányzat esetleges pénzügyi nehézségei büntetőjogi kategória alá esnének. 

Az álláspontunk az, hogy egy kicsinyes, politikai bosszú-hadjáratot indított Pécs ellen egy már megbukott baloldali politikus, aki a városért eddigi „munkássága” során mind a mai napig semmit nem tett, ugyanakkor folyamatosan harsány és a pécsiekhez méltatlan balhékat generált saját politikai tőkéjét kovácsolgatva" - írta közleményében a polgármester.

Rovatok