Index Vakbarát Hírportál

Még három hónapot letartóztatásban lesz Czeglédy Csaba

2018. szeptember 3., hétfő 13:35

Három hónappal meghosszabbította a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája Czeglédy Csaba letartóztatását hétfőn, írja az MTI. A törvényszák elutasította azt is, hogy 50 millió forintos óvadék fejében Czeglédy szabadlábon védekezzen.

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban résztvevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Czeglédy Csabát tavaly júniusban vették őrizetbe a pénzügyőrök, majd került előzetes letartóztatásba. A politikus március 1-jén, miután független országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették és így mentelmi jog illette meg, elhagyhatta a börtönt. Másfél nap múlva, mentelmi jogának felfüggesztését követően egy másik bűncselekmény gyanúja miatt újra őrizetbe vették.

Czeglédy ügyvédje az alábbi tájékoztatást küldte az üggyel kapcsolatban:

"A bíróság korábbi döntése alapján a szabadlábon tartózkodása alatt tanúsított magatartása alapján a szökés, elrejtőzés konkrét veszélye március óta nem áll fent Czeglédy Csabával szemben, ezért az ügyészség kénytelen a bizonyítás befolyásolásába kapaszkodni.

Az ügyészség érvelését annak ellenére fogadta el ma a Szegedi Járásbíróság, hogy a nyomozó hatóság a bizonyítási eljárást augusztus 1-én befejezte, Czeglédy Csaba múlt hét pénteken megismerte az összes nyomozati iratot, védőjének pedig ma adták át teljes körűen.

A védelem álláspontja szerint teljesen jogellenes a nyomozó hatóság által már augusztus 1-én befejezett bizonyítási eljárás megnehezítésére hivatkozni, ugyanis a hatóságok rendelkezésére áll az összes bizonyítási eszköz, amit a 2015 óta zajló nyomozásban felkutatni és összegyűjteni akartak.

Az ügyészség bevált módszeren ne változtass felkiáltással Czeglédy Csaba eljárást megnehezítő magatartását bizonyítandó a mai tárgyaláson a bíróságnak átadott egy múlt hét csütörtökön felvett jegyzőkönyvet, amelyben egy volt fogvatartott (aki 2017 július végéig volt szintén a szegedi börtönben) arról tett vallomást, hogy Czeglédy Csaba egy fogvatartottól 40.000,- Ft-ért telefont vett és a zárkájában magánál tartotta, soha nem tartottak nála biztonsági ellenőrzést, nehogy megtalálják nála pl. ezt a telefont, továbbá a börtönben megengedték neki, hogy ellenőrízetlenül kapjon iratokat, és afölött is szemet hunytak, hogy Czeglédy Csaba a sétaudvaron feltételezett bűntársaival egyeztetéseket folytasson.

Az ügyészség ezen módszere sajnálatos módon az 1950-es éveket idézi, a Szegedi Járásbíróság pedig ma arra hivatkozott, hogy a jegyzőkönyvben olyan adatok merülnek fel Czeglédy Csabával szemben, amelyeket cáfolni nem tudott.

Czeglédy Csaba védőjével együtt fellebbezést jelentett be, illetve a nyomozás keretében a bizonyítás eljárás augusztus 1-jei befejezésére, mint új körülményre hivatkozva óvadék összegének megállapítására tett ismételten indítványt."

Rovatok