Index Vakbarát Hírportál

Tovább erősödött a bevándorlásellenes párt Svédországban

2018. szeptember 9., vasárnap 20:03 | öt éve frissítve

A svédországi parlamenti választások eredményének 96 százalékos feldolgozottsága alapján a kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot. 

Stefan Löfven kormányfő pártja azonban veszített népszerűségéből, történelmi mélypontra került, több mint száz éve nem ért el ilyen rossz eredményt. 

Az 1889-ben alapított pártnak csak működése első éveiben, és legutoljára az 1911-es választáson volt ilyen alacsony a támogatottsága.

Csökkent a kormánykoalícióban részt vevő Zöld Párt és az ellenzék fő erejét alkotó Mérsékelt Párt támogatottsága is. A jobboldali ellenzéki blokkon belüli kisebb pártok, így a Kereszténydemokrata Párt és a Centrum Párt több szavazatot kapott, mint a négy évvel ezelőtti választáson. Ugyanez igaz a Baloldal Pártra is, amely eddig ellenzékből támogatta a kisebbségi kormányt. 

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták négy éve 12,9 százalékot kaptak, most 4,6 százalékkal tovább növelték erejüket.  

Ugyan voltak olyan előrejelzések, amelyek szerint ez a párt lesz a második legnagyobb erő a svéd parlamentben, de ezt nem sikerült elérniük. 

A választási eredmények alapján nehéz lesz az újabb kormányalakítás Svédországban. A Svéd Demokratákkal egyik politikai erő sem akar együttműködni. A baloldali és a jobboldali blokk is csak kisebbségi kormányt tud alakítani.

A svéd politikában nincs hagyománya a nagykoalíciónak, most pedig különösen nem várható ez a megoldás, hiszen ez ellenzékben tovább erősítené a Svéd Demokratákat. 

A választáson Svédországot 2014 óta kisebbségben kormányozta a Szociáldemokrata Párt és a Zöld Párt. A kormányt kívülről támogatta  a szélsőbaloldali Baloldali Párt. Az ellenzéket a Mérsékelt Párt körüli jobbközép szövetség (Centrum Párt, Kereszténydemokraták és Liberálisok) alkották. Jelenleg így néznek ki a két blokk és a Svéd Demokraták közötti erőviszonyok.

Az 1988-ban, alapított  Svéd Demokrata Párt eredetileg neonáci ideológiák mentén szerveződött, később a bevándorlást és az EU-ból való kilépést tette meg fő témájává. A párt 2005-től Jimme Åkesson vezetésével egyre inkább elhagyta a túlságosan radikális elemeket. 2010-re 5,7 százalékkal sikerült bejutniuk a parlamentbe, négy éve már 12,9 százalékot értek el. Most ismét közel 5 százalékkal növelték támogatottságukat.  

Svédországban is társadalmi és politikai feszültséget okozott, hogy a  2015-ös migrációs válság alatt 163 ezren érkeztek a tízmilliós országba, az elmúlt hat évben pedig összesen 400 ezer menekültkérelmet nyújtottak be. A liberalizmusáról, nyitottságáról híres ország végül arra kényszerült, hogy lezárja határait. A migrációval kapcsolatos pozitív és negatív tapasztalatokról ott élő magyarok is meséltek az Indexnek

Azóta a baloldali kormány több szigorítást vezetett be menekültügyben: fokozták a kitoloncolásokat, megnehezítették a családegyesítéseket. A skandináv országnak azóta számos problémával kellett szembesülnie: néhány város külső negyedében szabályos no-go zónák alakultak ki, helyi bandák összecsapásai okoztak feszültséget, de a kampányban előkerült a gyerekházasságok kérdése is. Ezeket az ügyeket leginkább a populista-bevándorlásellenes Svéd Demokraták lovagolta meg. 

Rovatok