Index Vakbarát Hírportál

Tavaszra lehet csak víz a zalakarosi termáltóban

2018. szeptember 11., kedd 10:44

Mint emlékezetes, május elején elfolyt a víz a néhány éve közel félmilliárd forintból létrehozott zalakarosi termáltóból. Bár akkor azt ígérték, hogy legfeljebb egy hónapig tart majd a javítás, víz azóta sem került a tóba. A Népszava cikke szerint ez az idén már aligha valószínű, hogy megtörténik, száraz tómeder várja majd a turistákat tavaszig.

Az elhúzodó probléma hátterében ugyanis az áll, hogy nem lehetett azonnal elkezdeni a javítást a vizsgálatok miatt. A vizsgálat a csőrendszer hibáját mutatta ki, de a helyiek azt is tudni akarták, hogy az abban az időszakban előforduló 2-es erősségű földrengéseknek lehetett-e szerepe az ügyben. Végül az igazságügyi szakértői jelentés a csőrendszer meghibásodását nevezte meg a víz eltűnésének okaként.

A szakértői jelentés megnevezte a felelőst is, a Népszava szerint a tervező céget, a budapesti Konstruma Mérnöki Iroda Kft.-t, az azonban nem fogadta el a megállapításokat. Ezért hosszú pereskedésre számít Zalakaros fideszes polgármestere, aki szeretne ugyan megegyezni mindenkivel, de számít arra is, hogy a helyreállítás nagyjából 50 millió forintos költségét az önkormányzatnak kell majd állnia.

De Novák Ferenc szerint most az elsődleges feladat a hiba kijavítása lenne. Mint mondja,

a csövek meder alatti kicserélése nem is tartana hosszú ideig, ám újra be kell szereznünk minden engedélyt, és ez jelentősen meghosszabbítja a folyamatot. Mire mindent megint beszerzünk, itt a tél, így vélhetően tavaszra tudjuk csak elvégezni a szükséges munkálatokat.

Rovatok