Index Vakbarát Hírportál

Hónapokig engedte a szennyvizet a Rudas fürdő a Dunába

2018. szeptember 12., szerda 06:30

Frissítés: A cikk megjelenése után a fürdő üzemeltetője közleményben reagált, azt itt tudja elolvasni.

Még 2017 végén posztoltak fotókat arról dunai pecások, hogy a Rudas fürdő dunai befolyóján szardarabokat, tamponokat, betéteket, vécépapírt engednek ki a fürdőből egyenesen a Dunába. Ez az a csatorna, ahol a tisztított medencevizet engedik elvileg a folyóba. Az egyik horgász hivatalosan is bejelentést tett, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága, majd a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig azonnal ki is vizsgálta a dolgot, és megállapította:

„a bejelentés igazat állított, és a Rudas egy vezetéken át tényleg szennyvizet enged a Dunába”

– írja cikkében a 444.hu. Majd január elején egy búvár szakértő azt is megállapította, hogy mi a hiba oka: „a gyűjtővezeték felújításakor egy aknát tévedésből nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra a gyógyfürdőben" – írja a lap. A csatornázási művekkel történő egyeztetés után a hatóság 2018. május 1-i határidőt adott a hiba kijavítására.

Igen ám, de a határidő lejárta után továbbra is tapasztalták a horgászok a vízbe ömlő szennyvíz problémáját, amit jeleztek is a lapnál. Az újabb körkérdésre a fürdő azt válaszolta, hogy a javítások határidőre elkészültek, a problémát nekik senki nem jelezte, a csatornázási művek viszont komolyan vette az újabb jelzést, ezért újabb vizsgálatot rendelt el, aminek az lett az eredménye, hogy kiderült:

„egy másik vizesblokk használt vize még mindig nem a megfelelő csatornán keresztül távozik"

De ez már a korábbihoz képest elenyésző mennyiség, és a medencék vizével keveredve olyan hígítással érkezik a folyóba, hogy a Dunába érkező víz minősége kielégíti az élővízbe vezethetőség követelményeit. Ettől függetlenül az FCSM újra kérte, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-t, hogy ezt is javítsák ki. 

A lap azzal zárja, horgászok fotói alapján – bár a korábbi szinthez képest visszafogottabban, de – továbbra is látható a probléma. A lap kérdéseket küldött a fürdőnek, egyelőre nem kaptak választ.

Rovatok