Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen elítélték a korábban 45 milliós kártérítést kapott apát és fiát

2018. szeptember 13., csütörtök 15:15 | aznap frissítve

A Debreceni Ítélőtábla idősebb Burka Ferencet jogerősen 9 év, fiát, ifjabb Burka Ferencet pedig 7 év fegyházbüntetésre ítélte egy 1999-ben elkövetett gyilkossági ügyben, írja a 444.hu. A bíróság felszámolt nekik közel hárommillió forint bűnügyi költséget is.

Azzal vádolták őket, hogy még 1999-ben Újszentmargitán olyan súlyosan bántalmaztak egy férfit, hogy belehalt sérüléseibe. A helyszínről egy tévéantennát vittek el. A vádlottakat 2002-ben előbb elítélték nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt.

A másodfokú bíróság azonban egy évvel később hiányosnak ítélte meg az ügyet, és megismételt eljárást rendelt el. 2005-ben kimondták, hogy bizonyítottság hiányában fel kell őket menteni a vádak alól. Az akkori felmentő ítélet után, a hat év előzetes letartóztatás miatt 2007-ben id. Burka Ferenc 20 millió, ifj. Burka Ferenc 25 millió forint kártalanítást kapott.

Két tanú terhelő vallomása miatt azonban perújítási nyomozás indult 2012-ben, új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új információ jutott a nyomozóhatóság birtokába. A 444.hu szerint ifjabb Burka fiának, idősebb Burka unokájának a vallomása robbantotta be újra az egész ügyet. Állítólag hallotta, ahogy a két férfi arról veszekedett, miért kellett megölni az áldozatot, és ezt elmondta nagyanyjának, aki feljelentést tett. Ifjabb Burka volt élettársa is terhelő vallomást tett.

A vallomások alapján lehallgatták Burkáék telefonját és lakását, egy kukoricaföldről pedig kiástak egy antennát, ami a vád szerint megegyezett az ellopott tévéantennával. Újból meghallgattak tanúkat, voltak, akik korábban nem tettek vallomást, vagy visszavonták terhelő vallomásukat, de ezúttal Burkáék ellen vallottak.

A Debreceni Törvényszék tavaly nyáron bűnösnek mondta ki idősebb és ifjabb Burka Ferencet társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölésben. Idősebb Burkát 12 év, ifjabb Burkát pedig 10 év fegyházbüntetésre ítélték. Az akkori nem jogerős ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője felmentésért, a másodrendű vádlott és védője elsődlegesen hatályon kívül helyezésért, másodlagosan felmentésért fellebbezett. Az ügy hátteréről bővebben itt>>>

A másodfokú bíróságnak lényegében azt is el kellett döntenie, hogy 19 év elteltével mi számít érvényes bizonyítéknak, és mennyire volt joga az ügyészségnek új nyomozást elrendelnie 2012-ben, és hogy a Debreceni Törvényszék ítélete jogszerű-e. A 444.hu szerint úgy ítélték meg, hogy jogszerű volt, újra lehetett indítani az ügyet, és a régebbi bizonyítékokat is újra lehetett értékelni.

A bíróság szerint az 1999-ben szerzett tárgyi bizonyítékok tényleg nem voltak elegendőek, a tanúk pedig egy ponton visszavonták vallomásaikat, ezért kellett 2005-ben felmenteni a két férfit. Azonban az újraindult eljárásban korábbi tanúk újra vallomást tettek, így pedig elegendő bizonyíték volt az ítélethez.

A 2017-es elsőfokú ítéletükben kiszabott büntetést azonban csökkentette a bíróság, mert ezzel is jelezni akarta, hogy rengeteg idő telt el. A két férfinak a 9 és 7 év büntetésből kétharmadnyit kell fegyházban töltenie, legkorábban akkor bocsátható szabadlábra.

A 444.hu-nak idősebb Burka ügyvédje azt mondta, hogy ha beszámítják azt a közel hat évet, amit már leültek korábban, akkor az is lehet, hogy nem kell majd bevonulniuk. A bíró ugyanakkor annyit mondott, hogy a házi őrizetük idejét fogja beszámítani a büntetésbe, az pedig nem váltaná ki az összes börtönévet.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Rovatok