Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay hitelt akart felvenni Hódmezővásárhelynek, a fideszesek leszavazták

2018. szeptember 14., péntek 21:42

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 1,244 milliárd forintos hitelfelvételét kezdeményezte Márki-Zay Péter (független) polgármester, a közgyűlés pénteki ülésén azonban nem támogatta az előterjesztést, írja az MTI.

A 15 éves lejáratú hitelt a város a strandon végrehajtandó, költségmegtakarítást hozó beruházásra, illetve útfelújításra fordítaná. A polgármester szerint a fejlesztésnek köszönhetően a strand gazdaságosabban működhetne, így a beruházás megtérülne.

Varga Jánosné, az önkormányzat könyvvizsgálója a vitában azt mondta, egy ilyen költséges beruházás pontosabb előkészítést és tervezést követel meg. Hozzátette, hogy nem készült megvalósíthatósági tanulmány, a fejlesztés megtérülése és jogi háttere sem tisztázott. 

Kovács László (Fidesz-KDNP) a közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, az önkormányzat ilyen mértékű eladósodását nem tudja támogatni.

A közgyűlés többségét alkotó Fidesz és KDNP képviselői nem támogatták az előterjesztést, így azt nem fogadta el a közgyűlés.

A közgyűlés délelőtt 10 órakor kezdődő és késő estig tartó ülésén módosította az önkormányzat költségvetését, melynek főösszegét az eredetileg elfogadott 23,1 milliárd forintról - elsősorban az államtól érkező többletforrások miatt - 24,2 milliárd forintra emelték. Hegedűs Zoltán, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének javaslatára a költségvetés általános tartalékát, egy tervezett, de idén nem megvalósuló iskolaberuházás összegével 27-ről 70 millió forintra emelték.

Rovatok