Index Vakbarát Hírportál

Rákérdeznek Szijjártóéknál, hogy miért kell büntetést fizetniük a metrókocsik után

2018. szeptember 17., hétfő 10:13

Orbán Viktor vezetésével Moszkvába látogat egy magyar delegáció, a miniszterelnök kedden Vlagyimir Putyinnal is találkozik, a 444.hu pedig úgy tudja, hogy hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel vacsorázik.

Kettejük találkozója azért érdekes, mert egy konfliktust szeretnének elsimítani, ami a budapesti metrókocsik orosz felújítása miatt alakult ki.

A visszaérkezett metrókocsikról kiderült, azok nem a Budapesten futott metrókocsik felújított változatai, hanem Oroszországból vélhetően teljesen új, de korszerűtlen kocsik érkeztek vissza Budapestre. A kocsikon aztán számos probléma jelentkezett, ezek közül a legveszélyesebb, hogy rendszeresen rosszul nyíltak, zárultak az ajtók, ezért Budapest kötbért követel az orosz felújítótól, a Metrovagonmastól.

Az oroszok viszont a 444.hu szerint azt állítják, nem az ő hibájuk a sorozatos meghibásodás, hanem "metróalagutak egyenetlenségei miatt a túl érzékeny szenzorok téves jeleket kaptak, és azokat le kellett cseréni gyengébb minőségű szenzorokra". A magyar fél 800 millió forintot követel.

Az M3-as metrókocsik oroszországi felújítása váratlan fordulata volt a metrófelújításnak, az Index feltárta a döntés hátterét, hogy abban milyen titkosszolgálati nyomásgyakorlásnak volt szerepe.

Rovatok