Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Nem szoktunk mi adósok maradni

2018. szeptember 28., péntek 08:49 | aznap frissítve

Mi se szoktunk adósok maradni, azért ne sajnáltassuk magunkat. Magyarországnak ma olyan kormánya van, nyilván azért, mert magunk mögött tudjuk az emberek többségének véleményét, és többször népszavazáskor, konzultációkor megismerhettük a magyarok  véleményét, és kiderült, hogy ez nem egy ilyen konyhaasztalon elmondott, családi terefere közben kialakult szalonálláspont, hanem egy gyomorból és szívből jövő álláspont, ami valódi félelmeket tükröz a migrációval szemben

– mondta Orbán Viktor a szokásos Kossuth rádióbeli interjújában. A választ megelőző kérdést úgy tette fel a rádió munkatársa, hogy a kormányfő említette, várják, készülnek az EP-választásra, ez tehát azt jelenti-e, hogy várják a lejárató cikkeket, Facebook-hirdetéseket, amibe belefogott „a bevándorláspárti ellenzék".

A kormánymédia napok óta próbál azzal reagálni az Átlátszó cikkére, hogy az EP-választás miatti lejárató anyag szinte egy az egyben Soros tollából született. A cikk bemutatta Orbán egyik magángépes útját a Vidi bulgáriai BL-meccsére – mint kiderült: az utat a milliárdos állami pénzzel megsegített Garancsi állta. Ezenkívül a tényfeltáró portál luxusjachtutakat hozott nyilvánosságra, amelyek egyikén Mészáros üzlettársa, Szijj László a MÁV vezérigazgatójával hajókázik.

A miniszterelnök azzal folytatta a fenti választ, hogy „ha egy ilyen egyértelmű közvélemény alakul ki egy országban, akkor egy kormány nem maradhat adós, mi nem ijedhetünk meg. Vannak európai országok, nem nevezem meg őket, ahol olyan közállapotok vannak (...), ahol a politikusok nem nagyon merik az emberek véleményét képviselni,

ránk ez nem jellemző, és ha bennünket megtámadnak, abban mindenki biztos lehet, hogy megfelelő súllyal fogunk válaszolni, 

nem csak a magunk érdekében, bár mi is emberből vagyunk, de nemcsak a saját, személyes becsületünk miatt – bár az is fontos –, hanem az ország érdekében."

Tehát világossá kell tenni, hogy ha valaki idesuhint, akkor arra számíthat, hogy olyan lesz a fogadjisten, amilyen az adjonisten. Mi nem támadunk meg senkit, mi nem akarunk rákényszeríteni senkire semmit, mi nem mondunk senkiről rosszat, mi nem szapulunk, mi fölöslegesen nem kritizálunk senkit, nem akarjuk megmondani, hogy mit csináljanak, hogy éljenek, hogy döntsenek, de amikor ezt akarják velünk szemben megtenni, akkor mi a függetlenségünket, a magyar emberek felfogását mindig meg fogjuk védeni

– mondta Orbán. Majd újra összefoglalta:

Nem szoktunk mi adósak maradni, nem a nyavalygásnak vagy a nyafogásnak a hangján szeretnék beszélni az európai parlamenti választási kampányról, hanem inkább férfiasan, minden kampányküzdelem, a feleségem is mindig mondja nekem (...) az a fontos, hogy nyugalom legyen, meg béke meg biztonság. És milyen igaza is van! De a nyugalomhoz, a békéhez, a biztonsághoz az kell, hogy időnként meg tudjuk védeni a saját álláspontunkat. 

Idén is lesz nyugdíjprémium, mondta Orbán. Mint mondta, csütörtök délután Varga Mihály pénzügyminiszter azt a tájékoztatást adta neki, hogy a gazdasági adatokból teljesen egyértelmű: az év végén, novemberben lesz nyugdíjprémium, a gazdasági növekedés ugyanis elérte azt a szintet, amely alapján ez megilleti a nyugdíjasokat.

A kormányfő szerint a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes európai képviselők csatája még nem dőlt el, a mérkőzést meg kell vívni, és májusban az európai parlamenti választáson meg kell változtatni az európai politikát. Szerinte ma az EP-ben és az Európai Bizottságban is elsöprő többségben vannak a bevándorlást támogatók, akik egyben komoly demokráciaproblémát is jelentenek, hiszen olyasmit képviselnek, amit egyébként az európai emberek nem akarnak.

Donald Trump beszédét Orbán Viktor úgy kommentálta: az amerikai elnök „már egy jelenségként, egy ikonként" képvisel egy álláspontot. Korábban az látszódott – fejtette ki –, hogy az Egyesült Államok úgy tekint magára, mint a helyes élet bölcsek kövének birtokosára, és ezt rá akarja erőltetni a világra, benne Magyarországra is. Ezzel kapcsolatban úgy emlékezett vissza: Hillary Clinton korábbi amerikai külügyminiszterrel „annyit szenvedtem, hogy azt el sem tudom önnek mondani", idézi az MTI.

Donald Trumpot hallgatva azonban az tűnik ki – folytatta –, hogy az amerikaiak ezt úgy élték meg, hogy ők vállaltak egy világjobbító szerepet, ami valójában ellentétes volt a saját nemzeti érdekeikkel.

A miniszterelnök szerint ennek kijelentése után az Egyesült Államokra nem úgy kell tekinteni, mint korábban, vagyis nem védekezni kell vele és az illetéktelen kulturális befolyásolási kísérleteivel szemben, hanem „megpróbálhatunk érdekalapon partneri viszonyt kialakítani".

Rovatok