Index Vakbarát Hírportál

Az emberek fele nem hallott Orbán magánrepülőzéséről

2018. szeptember 30., vasárnap 08:33

Az emberek valamivel több mint fele nem hallott arról, hogy Orbán Viktor az állami közbeszerzéseket nyerő Garancsi István vendégeként egy 17 milliárd forintot érő magángépen szokott utazni kedvenc focicsapatának meccseire - derült ki a Pulzus közvélemény-kutató felméréséből. (A Pulzus viszonylag új cég, ügyvezetője Gál J. Zoltán, aki 2010-2017 között a Vasárnapi Hírek főszerkesztője volt, előtte az MSZP országgyűlési képviselője és államtitkár is volt. A kutató szakmai vezetője Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research alapítója.) 

A Népszavában publikált reprezentatív kutatás szerint a 18-49 év közötti korosztály 51 százaléka nem hallott Orbán repülőzéséről, 46 százalék igen, 3 százalék pedig azt mondta, nem tudja. 

A lap szerint az ügyet ismerők 81 százaléka korrupciónak tartja, hogy Orbán ilyen értékes ajándékokat fogad el Garancsitól, mindőssze 9 százalék mondta, hogy ez nem korrupció. Azok között is sokan problémásnak látták az ügyet, akik a kérdezőktől értesültek az esetről. 52 százalékuk szerint korrupciós ügyről van szó, 32 százalék mondta azt, hogy nem tudja, míg 16 százalék szerint ez nem korrupció.

Azzal a Havasi Bertalan által közölt érvvel, hogy a repülőút a magyaroknak egyetlen adóforintjába sem került, a megkérdezettek 69 százaléka nem értett egyet. 18 százalék mondta azt, hogy nem tudja, és 13 százalék fogadta el Orbánék érvelését. 

Bár az eredmények azt mutatják, hogy tökéletesen működik a Fidesz médiakerítése, a párt számára érzékeny ügyről van szó, ugyanis a témába - a legtöbb korrupciós ügytől eltérően - nagy erőkkel beleállt a kormánysajtó is. 

Rovatok