Index Vakbarát Hírportál

A Sargentini-jelentés olyan, mint a Columbo vagy a keresztényirtó mérgezett nyíl

2018. október 3., szerda 12:03

Változatos jelzővel illeték a Fidesz és a KDNP politikusai a Sargentini-jelentést, amelynek elítéléséről szóló javaslatot szerdán kezdték el tárgyalni a parlamentben. Az ellenzék szerint figyelemelterelés zajlik, Gyurcsány Ferenc gazembereknek, a Jobbik hülyegyereknek nevezte a fideszeket.

Nem hagyja nyugodni a Fideszt, hogy az Európai Parlamentben elfogadták pár hete a Sargentini-jelentést. A magyar parlament szerdán kezdte el tárgyalni azt a fideszes javaslatot, amely a Sargentini-jelentés elfogadását ítélné el. 

Utasítsuk vissza a vádakat!

A határozati javaslatot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely nyújtotta be. A "Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról" címet viselő dokumentum kimondja, hogy a Sargentini-jelentés a demokratikusan megválasztott magyar parlament saját hatáskörében meghozott döntéseit támadta meg, ezzel pedig túllépte hatáskörét és megsértette az ország szuverenitását.

Visszautasítjuk a Sargentini-jelentésnek nevezett hazug bevándorláspárti vádirat rágalmait. Visszautasítjuk a jelentést, amely azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat.

A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

A Sargentini-jelentés olyan, mint a Columbo

Az egyik előterjesztő, Gulyás Gergely felszólalásával kezdődött a vita. A miniszter pedig összefoglalta azt, amit az eddigi fideszes nyilatkzoatokból már leszűrhettünk:

A kormánypárti hozzászólóktól csak a különlegesebb, esetleg kreatívabb megnyilvánulásokat idézzük, mert tartalmi újdonságot nem hallhattunk tőlük. A Sargentini-jelentést viszont változatos jelzőkkel illették a kormánypárti politikusok.

Jobbik: A Fidesz úgy viselkedik, mint egy hülyegyerek

Az ellenzék változatoisan értékelte a Sargentini-jelentést, de mindannyian a Fideszt vádolták azzal, hogy parlamenti vitát rendezve felfújja az ügyet, és nem a jelentés valódi mondanivalójára reagál:

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, hogy a fideszeseknek

nem cáfolni kellene Sargentinit, hanem köszönetet mondani neki,

ugyanis visszahozta a 68-as ideológiát, így a fideszesek álvitát tudnak folytatni. Ez a jelentés szerinte nem a migrációról szól, "a bevándorláspolitika úgy került ebbe, mint Pilátus a krédóba", így viszont esélyt adott a Fidesznek ezt kimagyarázni.

A Fidesz ráadásul szerinte úgy videlkedik, mint "egy hülyegyerek", amikor elutasítja az Európai Bizottság közös határvédelmi javaslatát, miközben évek óta ezt sürgeti a Fidesz. Csak szerinte a Fidesznek nem érdeke, hogy a bevándorlás problémáját a megoldás irányába tereljék.

MSZP: Égjen a retinájukba a kilakoltatott anya!

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője: Bármit mond a Fidesz, migrációügyben nem ott van a törésvonal, ahol a kormánypártiak sejtetik.

Nem gondoljuk, soha nem is gondoltuk, hogy bevándorlóországgá kell tenni Magyarországot. Pont.

Tóth szerint európai együttműködéssel meg kell oldani a migrációs válságot, a Fidesz viszont inkább "fenntartani és használni akarja. 

Közben a Fidesz nem oldja meg a devizahitelesek problémáját, folytatja a kilakoltatásokat. Közben a Fidesz vezetői "urizálnak, milliós hacukákban, órákkal járnak", és "ezrek veszítik el otthonukat". Közben a Fidesz a hajléktalanságot nem megoldani, hanem büntetni akarja. "Kívánom önöknek, hogy égjen a retinájukba a kép a kilakoltatott anyákról!" - mondta a fideszeseknek.

Szanyi Tibor EP-képviselő videóban üzent az ülésre.

Az ülésen a fideszesek által név szerint is sokat támadott MSZP-s Ujhelyi István a felszólalásában hiányolta Orbán Viktort és Kövér Lászlót, ami szerinte azt jelenti: "önök is tudják, hogy öngólt rúgtak". Ugyanis szerinte "a magyarok gyomra mindent nem vesz be". 

DK: Tartalmában hazug, szándékában aljas

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és frakcióvezetője: A fideszesek javaslata "tartalmában hazug, szándékában aljas". A fideszesek ugyanis "nem a magyar népet védik, hanem elárulják", ráadásul személyesen megbélyegzik azokat, akik támogatták a jelentést.

Láttunk ilyen rohadt rendszereket, mind megbuktak, önök is meg fognak bukni.

A fideszesek szerinte poltikai és erkölcsi értelemben "gazemberek". A Fidesz szerinte "polgárháborús hangulatot szít az országban", és hazaárulónak, kommunistának bélyegez mindenkit, aki nem ért vele egyet. A sikerről pedig szerinte ebben az országban az dönt, hogy "ki milyen közel van a kormányfő hátsó feléhez".

A DK EP-képviselői is küldtek videós üzenetet.

LMP: Komoly figyelemelterelés zajlik

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke és frakcióvezetője: A vitában alig esett szó a szuverenitás kérdéséről, "egy nagyon komoly figyelemelterelés zajlik."

Szerinte az EP-kampány bevezetését láthatjuk, de a Fidesz hamisan állítja, hogy bevándorlást ellenző és támogató erők csatája zajlik. Ugyanis szerinte még senki nem kezdett hozzá a migrációs válság megoldásához, a Fidesz sem. 

A Sargentini-jelentés Keresztes szerint nem a Fidesz migrációs álláspontja miatt született, hiszen olyanok is támogatták, akik egyetértenek a Fidesz migrációs politikájával (például Kurz osztrák kancellár). Az LMP azért nem vett részt a jelentés szavazásán, mert "vannak oda nem illő ideológiai megállapítások", de Keresztes szerint azért a jelentés fő üzenete "nagyon is valós", "komoly politikai figyelmeztetés, kritika". 

Szabó: Szájkaratés álkeresztények

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője: Ez a jelentés az Orbán-kormány munkájáról szól, nem Magyarországot ítélte el, és a felmérések szerint a magyarok többsége is megszavazta volna. Szabó végigment a Sargentini-jelentés pontjain, amelyből csupán egyszól a migrációról. Vagyis hamisan állítja a Fidesz, hogy a jelentésnek a bevándorlási politika támadása a lényege. "Vonják vissza ezt az aljas, elterelő határozatot" - mondta a fideszeseknek.

Szabó kitért arra, hogy közben a Fidesz nem törődik a hajléktalanság és a kilakoltatás problémájával. Naponta több, mint 10 család kerül utcára, szerinte lakhatási válság van Magyarországon. Azt vágta a fideszesek fejéhez: 

maguk szájkaratés álkeresztények!

Szerinte Rogán Antal többet költ egy ebédre, mint amit ápolási díjra szán a kormány egy hónapban.

Borítókép: Bruzák Noémi / MTI.

Rovatok