Index Vakbarát Hírportál

Az Állami Számvevőszék most a Momentumot és a Párbeszédet nyírná ki

2018. október 4., csütörtök 16:00 | aznap frissítve

Az Állami Számvevőszék kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál, hogy függesszék fel a Momentum és a Párbeszéd Magyarroszágért Párt a törvényben meghatározott központi költségvetésből kapott támogatásá, írta az ÁSZ. A két pártot ugyanis nem találja az ÁSZ a "közhiteles nyilvántartásban rögzítettszékhelyén", amikor a kampánypénzek ellenőrzéséhez kapcsolódó adatkérés első szakaszában jártak.

Az ÁSZ a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK ellenőrzését elvégezte, az ő ellenőrzésük, mint az ÁSZ fogalmaz, újabb szakaszba léphet.

"Az ellenőrzések lefolytathatóságának alapvető feltétele, hogy az ellenőrzött szervezetek a hiteles dokumentumokat a törvényben rögzített határidőben az ÁSZ rendelkezésére bocsássák" - írja az ÁSZ.

Az adatbekérés megkezdéséről az ÁSZ hivatalos levélben – a szervezetek közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelye szerint postai úton – értesítette azokat a jelölőszervezeteket, amelyek az április 8-i országgyűlési választáson egy százalék feletti listás eredményt értek el, de a két említett párt többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető, írja az Állami Számvevőszék, amely a választások előtt is tömeges büntetéssel gyengítette az ellenzéket, köztük a Jobbikot 660 millió forintos büntetéssel, de ugyancsak végigbüntette a többieket is, kivéve a Fideszt, amit pont nem ellenőrzött akkoriban.

Az ÁSZ felszólította a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnökeit és a Momentum Mozgalom elnökét, hogy soron kívül gondoskodjanak a hivatkozott törvényi előírásoknak megfelelő elérhetőség biztosításáról, és erről 15 napon belül írásban adjanak tájékoztatást az ÁSZ részére.

A Párbeszéd közleménye szerint az ÁSZ téved, mert a pártnak "van hivatalos székhelye és postafiókja. A párt az év elején költözött, de mindig minden adatot időben elküldött a törvényszéknek és az illetékes hatóságoknak, az új székhely bejegyzése folyamatban van. A Párbeszéd eddig és a jövőben is áll az Állami Számvevőszék rendelkezésére és bemutat minden kért adatot".

Borítókép: Róka László / MTI.

Rovatok