Index Vakbarát Hírportál

Az MNB az ügyészséghez fordult Altus-ügyben

2018. október 4., csütörtök 14:18

Az ügyészségen tesz panaszt az MNB, miután a rendőrség elutasította az Altus Portfólió Kft.-vel szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt tett feljelentését.

Az MNB igazgatója, Barnóczki Péter szerint a lépés a jegybank szakmai kötelessége, mivel a nyomozó hatóság elutasító érvei szakmailag nem megalapozottak. 

Az MNB 2018 augusztusában 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-re engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt. A jegybank megállapította, hogy a társaság két év alatt, mintegy 400 millió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, cégeknek. Az ilyen tevékenység csak az MNB engedélyével végezhető, de ilyen az Altusnak nem volt. 

A jegybank ezzel egy időben büntetőfeljelentést is tett a társaság ellen. A BRFK a napokban bűncselekmény gyanújának hiányában elutasította, hogy nyomozást kezdjen az ügyben. Az MNB igazgatója szerint azonban a BRFK elutasító döntése nem alapos.

A rendőrség egyik érve szerint a hitelt nyújtó cég által kikötött, és az adós által elfogadott kamat nem tekinthető ellenértéknek, ilyennek csak a regisztrációs díj vagy a kezelési költség minősülne. Barnóczki szerint ez teljesen ellentétes a közgazdaság alapelveivel, a jogszabályokkal és a hazai bírói gyakorlattal is. (MTI)

   

Rovatok