Index Vakbarát Hírportál

Volner nekimegy a Jobbik vezetésének: Nem kurvának álltam!

2018. október 5., péntek 10:30 | aznap frissítve

Nagy belső harc tört ki a Jobbik legfelsőbb szintjén, miután Sneider Tamás elnök és Gyöngyösi Márton frakcióvezető is az LMP-vel való kapcsolat szorosabbra fűzéséről döntött. Volner János volt frakcióvezető körlevélben ellenezte az összeborulást az LMP-vel, az Indexnek pedig azt mondta: rendkívüli tisztújítást szervez, átvenné a párt vezetését.

Bocsánat, de én nem kurvának álltam!

– Volner János Jobbik-alelnök ezekkel a szavakkal fordult a Jobbik választókerületi elnökeihez és szervezőihez a péntek kora reggel küldött levelében. A Figyelő reggel teljes terjedelmében közölte a levelet, amely jó néhány belső konfliktusról elárul részleteket.

A levél valódiságát Volner megerősítette az Indexnek, a kiváltó oka pedig a legutóbbi jobbikos elnökségi ülése volt. Ezen a párt vezetése, Sneider Tamás elnök, illetve Gyöngyösi Márton alelnök információnk szerint azt a tervet ismertette, hogyan fűzi a Jobbik szorosabbra a kapcsolatát az LMP-vel.

Volner erről nem akart részleteket elárulni, de a levélben többször is céloz arra, hogy ellenzi az LMP-vel való összeborulást. Néhány fontosabb idézet a levélből:

Volner János azt mondta az Indexnek, hogy nem a néppártosodást ellenzi. Az elmúlt években teljes szívvel támogatta azt a politikát, hogy a Jobbiknak „nyitnia kell, mérsékelni a korábbi hangnemét”. Ám Volner most azt mondta: „igyekszem megakadályozni, hogy a Jobbik balra tolódjon”. Szerinte amiatt szerzett a Fidesz kétharmadot, mert a Fidesz a Jobbik balra tolódásával lényegében konkurencia nélkül maradt a jobboldalon.

Az LMP-vel való összefogás pedig Volner kimondottan ellenzi, ugyanis az utóbbi hónapokban mutatott történések miatt „oszló hullának" tekinti. Így az összefogásból szerinte semmilyen előnye nem származna a Jobbiknak.

Volner sérelmezi azt is, hogy a különvéleménye miatt „folyamatosan nyírják a pártban". A levélben is utalt erre:

a Jobbikon belül gátlástalan eszközökkel folyik a kiszorítósdi, engem például többen is folyamatosan, a legaljasabb eszközökkel nyírnak, amiért nem vagyok hajlandó elfogadni a nemzeti politizálás feladását és ellenzem a baloldallal történő összeborulást.

Szerinte a Jobbik mostani vezetése „kiirtotta, elüldözte" Dúró Dórát is, aki a párt legnépszerűbb politikusa volt (a Toroczkai László-féle Mi Hazánkhoz ment át), és a pártból kirúgtak mindenkit, aki nem támogatja a Sneider-féle irányvonalat.

Volner azt mondta az Indexnek, hogy ugyanakkor neki esze ágában sincs távozni. A párt legtöbb szavazattal támogatott alelnökeként kezdeményezte az elnökség feloszlatását, és elkezdi szervezni a rendkívüli tisztújító kongresszust.

Volner azt mondta, hogy ő maga állna a párt élére, vagyis vállalja az elnökjelöltséget a tisztújító kongresszuson. Nem akarja hagyni ugyanis, hogy a Jobbik abba az irányba forduljon, ahová most Sneider Tamásék vezényelnék. A Jobbik és az LMP szorosabb együttműködése ráadásul nem képtelenség, korábban Keresztes László Lóránt LMP-társelnök, illetve Ungár Péter LMP-s képviselő is célzott erre

A pártigazgató válaszol

Volner levelére Szabó Gábor pártigazgató szintén levélben reagált a jobbikosoknak, ezt az Alfahír közölte. Ebben az áll, hogy Volner olyanokkal vádolja meg azt az országos elnökséget, amelynek ő is tagja, amelyek nem igazak, ráadásul nem sokkal a levél kiküldése után annak szövege megjelent a fideszes médiumoknál, írja.

E-mailtörés?

Mintegy húsz jobbikos e-mail fiókot ért támadás a reggeli órákban, Volner János levelével nagyjából egy időben, közölte a párt. A közlemény szerint "nyilvánvaló, hogy a Fidesz, és a Fidesszel összejátszó erők meg szeretnék akadályozni a legerősebb ellenzéki párt előretörését, és akcióikkal megpróbálják elterelni a figyelmet többek között Orbán Viktor luxusutazásairól."

Szabó azt mondja, az elnökség kizárta már az MSZP-vel, Dk-val, Momentummal való országos összefogás lehetőségét, a Momentummal és az LMP-vel sincs ilyen tervezve országosan, sőt jelenleg még az is vita tárgyát képezi, hogy az LMP-vel mennyire lehetséges önkormányzati szinten összefogni, pedig ezt szeretné néhány jobbikos szervezet.

Szerinte hamis állítás, hogy a májusi tisztújító kongresszus óta a tagság jelentős része kilépett volna, az elkészült összesítés alapján a tagságunk kevesebb mint 7 százaléka lépett ki. Azt is írta, hogy valakik minden eszközzel meg akarják akadályozni a Jobbik talpra állását és újbóli erősödését.

"Sajnálom, hogy János nem vett részt sem az elmúlt 2 országos választmányi ülésen, sem az elmúlt két kongresszuson, mert így akkor lehetősége lett volna álláspontját, nem csak az elnökségi ülésen, hanem a küldötteknek is elmondania, és mi is cáfolhattuk volna az itt leírt igaztalan vádakat, hatékonyabb módja lett volna az álláspontja kifejtésének, mint olyan körlevelet megírni, amely pillanatokon belül a fideszes sajtónál landol", írta.

A Jobbik délelőtt annyit közölt, hogy a párt "parlamenti képviselő-csoportja ma délután rendkívüli frakcióülést tart. Az eseményt követően sajtótájékoztatón számolunk be a frakcióülés döntéseiről."

Rovatok