Index Vakbarát Hírportál

Nem tüntethet a DK az Orbán-Erdogan találkozó ellen

2018. október 7., vasárnap 12:12

Nem tüntethet Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői találkozója ellen az MTA előtt a Demokratikus Koalíció, miután a Rendőrség szombaton az új gyülekezési törvény egyik pontjára hivatkozva határozatban tiltotta meg a demonstrációt – írja sajtóközleményében a párt.

A hivatalos indoklás [.pdf] szerint a DK csütörtökön jelentette be, hogy tüntetéssorozatuk részeként az Akadémia épülete előtt tartana békés demonstrációt, mivel információik szerint a kormány az MTA-ra is szervezett a török elnökkel egy látogatást.

A rendőrség – tekintettel arra, hogy a megjelölt helyszínen és időpontban a helyszínen diplomáciai mentességet élvező személy fog tartózkodni –, egyeztetést tűzött ki az ügyben, melyen alternatív helyszínként a Szabadság teret javasolták, a DK képviselői azonban sem a helyszínen, sem az időponton nem kívántak változtatni.

Pont emiatt nem engedélyezték végül a demonstrációt, álláspontjuk szerint ugyanis megállapítható, hogy Erdogan nemzetközileg védett személyként lesz majd ott a helyszínen, az új gyülekezési törvény értelmében pedig

a közrend veszélyeztetésének nevesített esete, ha a demonstráció diplomáciai vagy nemzetközi jogon alapuló egyéb mentességet élvező, Magyarországon tartózkodó személy vonatkozásában vállalt kötelezettség teljesítését akadályozza.

A TASZ ezzel kapcsolatban egyébként korábban arról írt, hogy komoly bizonytalanság övezi a nevesített eseteket, konkrétan ennél például mindeddig nem volt világos, hogy a diplomáciai mentességet élvező személy vonatkozásában vállalt bármilyen kötelezettség tiltásra adhat-e okot.

A Demokratikus Koalíció felháborítónak és szimbolikus értékűnek tartja, hogy az Orbán-rendszer egy saját népét börtönbe záró illiberális diktátor nyugalma kedvéért korlátozza az európai magyarok jogait. Orbán megmutatja a példaképének, hogy ő is semmibe veszi állampolgárai jogait.

– értékelte a döntést a párt, hozzátéve, hogy szerintük az európai magyarokat nem lehet elhallgattatni, ezért ha a gyülekezést korlátozzák, akkor "máshogy fogják a két diktátor tudtára adni, hogy ellenséges területen, az Európai Unióban vannak".

Az új gyülekezési törvénnyel az elfogadásakor bővebben is foglalkoztunk, ezt a cikkünket itt olvashatja.

Rovatok