Index Vakbarát Hírportál

Az ösztöndíjreform nem ért véget a HÖOK új elnöke szerint

2018. október 8., hétfő 20:47

Szeptemberben  írtuk meg, hogy  a Corvinus kikerült a minisztériumi fenntartás alól, és az egyetem 2019 júliusától egy állami alapítványhoz kerül, közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd, addig pedig  a Palkovics László-féle innovációs minisztériumhoz kerül  a fenntartás.

Azt pedig két hete írtuk meg a Népszava alapján, hogy Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora egy dolgozói értekezleten vázolta fel a Corvinus tervezett működési modelljét: jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát, 60% fölé, megszüntetnék az állami férőhelyeket, saját ösztöndíj-rendszert építenének helyette, emelnék a külföldi hallgatók száma mellett a külföldi oktatók számát is.

Palkovics László múlthét szombaton a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tisztújító közgyűlésén vett részt Pécsen, ahol arról beszélt

"A CORVINUS EGYETEM ÚJ MŰKÖDÉSI MODELLJÉHEZ VEZETŐ FOLYAMATOT AZ EGÉSZ MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSRA SZÜKSÉGES KITERJESZTENI"

Az a cél, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban.

Most a HÖOK adott ki egy közleményt a tisztújító közgyűlésről. Az újonnan megválasztott elnök, Murai László, az ELTE hallgatója programismertetőjébében azt írta:

az ösztöndíjreform nem ért véget. A HÖOK és az EMMI közötti megállapodás eredményeként létrejövő 40 százalékos szociális ösztöndíj emelkedést követnie kell a teljesítményalapú ösztöndíjak emelése is.

Azt is mondta, a Budapest Diákváros és a kollégiumfejlesztési stratégiában való részvétellel folyamatosan dolgozni kell azon, hogy a kollégiumi férőhelyek növekedjenek.

A közleményben szó van még a mentorprogram sikeréről is, ami három évvel ezelőtt 162 mentorral és 1514 mentorálttal működött, idén viszont már 319 mentor segíti 2586 rászorult hallgató első egyetemi évét.

Rovatok