Index Vakbarát Hírportál

Elgázolt egy gyereket, a helyiek nagyon megverték

2018. október 10., szerda 15:33

Az Index információi szerint szombaton Encs határában egy közúti balesetben egy nő véletlenül elsodorta az úton szabálytalanul közlekedő kiskorú gyermeket. Ezt a helyiek nem hagyták megtorlatlanul, pillanatok alatt körülvették és bántalmazták a nőt, a fogait kiverték, járművét összetörték.

Egy parkoló autó mögül futott ki

A rendőrség kérdésünkre megerősítette, hogy az incidens múlt szombaton a délutáni órákban Encs, Fügöd településrészén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt. 

A sofőr autója elé egy, az út mentén parkoló gépjármű takarásából egy 5 éves kislány szaladt ki. Az asszony észlelve a gyermeket megpróbálta elrántani a  gépjárműve kormányát, de az ütközést már nem tudta elkerülni.  A balesetet követően a sofőr a helyszínen megállt és kiszállt gépjárművéből. Több helybeli a gyermek segítségére sietett, míg többen az asszonyt kezdték hibáztatni a történtekért, majd két férfi, egymást követően bántalmazta a nőt, valamint az autóját is megrongálták

– közölte Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

A szóvivő azt is mondta, hogy a helyszínre a bejelentést követően néhány percen belül kiérkeztek a rendőrök, akik megnyugtatták a dühös helybelieket, a sofőrt a szolgálati autójukba ültették, a mentőszolgálat munkatársai pedig kórházba szállították a súlyos sérülést szenvedett, elütött gyermeket. 

A balesethez mentőautót és mentőhelikoptert is riasztottunk. Egy 5 év körüli kislány súlyos sérüléseket szenvedett, a gyermeket ellátást követően légi úton szállítottuk kórházba

– mondta Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A rendőrség szóvivőjétől megtudtuk, hogy egy 19 és egy 27 éves helyi férfit állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként rongálás vétség, valamint garázdaság- és testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, majd az Encsi Rendőrkapitányság mindkét gyanúsítottat őrizetbe vette.

Volt már hasonló

A legismertebb olyan ügy, amelyben egy gyermeket elütő sofőrt bántalmaztak, az Szögi Lajos 2006-os olaszliszkai lincselése volt, ráadásul ott kiderült, hogy el sem sodorta a kislányt, ennek ellenére rátámadtak a helyiek. Az az eset tragédiával végződött, Szögi Lajos belehalt a bántalmazásba, nyolcból három vádlott életfogytiglant kapott. 2010-ben szánkózó gyerekeket ütött el egy autós Bercelen, őt is bántalmazták. Szintén 2010-ben Ibrányban halálos gázolást elkövető buszsofőrre támadtak helyiek. 2013-ben Pocsajon akadályoztak meg lincselést a rendőrök. 2016-ban Boldván volt hasonló eset, egy évre rá pedig Ópályiban.

"Sosem lesz békés az együttélés"

Megkerestük Szeles Andrást, Encs város fideszes polgármesterét, aki sajnálatosnak minősítette, hogy ilyen eset megtörtént a településen. Azt mondta, hogy a rendőrség és az egészségügy dolgozói azonnal megtették a szükséges lépéseket. Az eset szombaton délután történt, ő úgy érzékeli, hogy azóta csökkent a feszültség településen és bízik benne, hogy lassan lenyugodnak a kedélyek, de úgy gondolja, hogy ott sosem lesz teljesen békés az együttélés - utalt a polgármester arra, hogy a bántalmazók a roma közösség tagjai voltak.

Sajnos ez a szégyenteljes, felháborító, és szomorú eset is azt bizonyítja, hogy vannak olyan emberek a közösségben, akik az általános emberi együttélési szabályokat nem tudják betartani, kivetkőztek emberi mivoltukból és állatias módon viselkedtek, ez a viselkedés pedig mindenféleképpen elfogadhatatlan. Ez a közösség évek óta ott él, és nem várható, hogy a tagjai egyik pillanatról a másikra megváltozzanak. Én abban bízom, hogy akik bántalmazták a hölgyet a lehető legszigorúbb büntetést fogják kapni az eljárás végén. Azt kívánom a sérült kislánynak és a bántalmazott hölgynek, hogy minél hamarabb épüljenek fel testi és lelki sérüléseikből   

– nyilatkozta az Indexnek a polgármester.

A polgármester azt is hozzátette ugyanakkor, hogy

nem csak a sofőr rokona, hanem a roma közösség közül is próbáltak a nő védelmére kelni.

Az autót vezető nő az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szomszédos ház udvaráról kirohanó apuka és annak rokona azt üvöltötték neki, hogy "megöllek, kutya!", amire ott csak azt tudta ismételgetni, hogy bocsánat, bocsánat, nem tudtam megállni.

Kiabáltam, kiugrottam a kocsiból és kiabáltam, hogy hívjatok mentőt, hívjatok mentőt. Megijedtem nagyon és sokkot kaptam. Egyszerűen fel sem tudtam hirtelen dolgozni, mert olyan semmiből jött a gyerek, hogy nem számítottam rá

- nyilatkozta a nő.

(Borítókép: Encs Fügöd városrésze a Google Street View 2011-es képén)

Rovatok