Index Vakbarát Hírportál

Hajléktalangondozással foglalkozó civilszervezeteket kezdett el ellenőrizni az ÁSZ

2018. október 12., péntek 09:00 | aznap frissítve

Az Állami Számvevőszék ellenőrzést indított több, hajléktalanok gondozásával foglalkozó civilszervezetnél, írja a Népszava a szervezetek megnevezése nélkül.

A lap megkérdezte az ÁSZ-t, hogy miért éppen most, a hajléktalanokat szabálysértéssel fenyegető törvény hétfői életbe lépése előtt kezdte el ellenőrizni a szervezeket, mire azt a választ kapták, hogy az ellenőrzéseket előre meghatározott féléves terv alapján végzik. A Népszava szerint a mostani félévre vonatkozó ellenőrzési tervet a Számvevőszék még július elején hozta nyilvánosságra, amelyben nem a fedél nélkülieket gondozó egyesületek neve szerepel, hanem egy nagyságrendekkel bővebb kategória, a „nem állami humánszolgáltatók” köre.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint a most ellenőrzés alá vont szervezeteket összetett kockázatelemzés alapján választották ki. Utoljára 2006-ban ellenőrizték a hajléktalanokat ellátó intézményrendszert, de az egyedi szervezetek működését akkor nem világították át.

Az érintett civilszervezetek úgy nyilatkoztak, az ÁSZ a héten küldte el nekik az adatbekérő levelet, amire öt munkanapjuk van válaszolni.

A lap úgy tudja, hogy nemcsak a civilek tájékoztatják a hajléktalanokat az új szabályról, hanem a rendőrség is. Egy szórólapot osztogatnak közöttük, amiben olyan tanácsokat adnak nekik, minthogy "Az utca ne legyen a lakása", A közterületet rendeltetésszerűen használja" vagy hogy "Előzzük meg közösen, hogy szabálysértés elkövetője legyen".

Rovatok