Index Vakbarát Hírportál

Enyhítenek a Dózsa György úti gázoló felügyeletén

2018. október 16., kedd 13:34

Enyhébb bűnügyi felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot állapított meg a Dózsa György úti gázoló ügyében a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Az M. Richárd ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt indult büntetőügyben ha a végzés véglegessé válik, az óvadékot három hónapon belül lehet befizetni. Utána a férfi Budapest és Pest megye közigazgatási területét csak külön engedéllyel hagyhatja el, lakó-, illetve tartózkodási helyét engedély nélkül nem változtathatja meg. M. Richárdnak továbbra is nyomkövetőt kell viselnie.

A bíróság végzése szerint a férfi továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpárossal szemben, akit utána még bántalmazott is.

Majd 2017. május 15-én szintén Budapesten, a Dózsa György úton a megengedett sebességet jelentősen meghaladva Mercedesével összeütközött egy szabálytalanul elé beforduló Citroënnel. A balesetben ketten haltak meg a másik autó utasai közül, egy 37 éves és egy 23 éves férfi, többen pedig súlyosan megsérültek. M. Richárdról kiderült, hogy a jogosítványát már korábban elvették, a baleset előtt pedig kokaint fogyasztott. „Bár ez a vezetési képességére nem volt kihatással", tette hozzá a Fővárosi Törvényszék közleménye.

A gyanúsított védője – a hosszú ideje tartó kényszerintézkedésre, a férfi személyi körülményeire, a megélhetését biztosító vállalkozás működtetésére, valamint az elhúzódó nyomozásra hivatkozva – 5 millió forint óvadék ellenében kérte a férfi bűnügyi felügyeletének megszüntetését, illetve enyhébb magatartási szabályok alkalmazását. A védő jelezte továbbá azt is, hogy a gyanúsított az óvadékot baráti kölcsönökből fedezné és ez teljes mértékben biztosítaná, hogy betartja a szabályokat.

A bíróság megállapította, hogy „a kényszerintézkedés elrendelése, illetve meghosszabbítása óta a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény tényállásában és jogi minősítésében változás nem történt, a megalapozott gyanú nem gyengült, azt a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvek és fényképfelvételek, rendőri jelentések, orvosi iratok és látleletek, igazságügyi toxikológiai, orvosszakértői és műszaki szakértői vélemények, tanúvallomások, kamerafelvételek és az azok tartalmáról készült rendőri jelentések változatlanul alátámasztják."

A végzés szerint a gyanúsított a korábbi bűncselekmény miatti gyanúsítotti kihallgatása után a gyanú szerinti újabb bűncselekményt követett el és fennáll a bűnismétlés veszélye is, amely továbbra is olyan mértékű, hogy a kényszerintézkedés céljának elérésére enyhébb magatartási szabály előírása önmagában nem elegendő.

A végzés ugyanakkor kiemelte azt is, hogy M. Richárd csaknem 14 hónapja van viszonylag szigorú házi őrizet hatálya alatt, és az utóbbi hónapokban nem szegte meg a szabályokat. Közben pedig a nyomozás elhúzódik a még hátralévő számtalan és kiterjedt nyomozati feladat miatt.

Ezekre tekintettel a bíróság álláspontja szerint „egy, a vállaltnál magasabb összegű, a gyanúsított személyi és vagyoni helyzetével arányos mértékű óvadék alkalmazása esetén a magatartási szabályok enyhíthetőek". A végzés nem végleges, olvasható a közleményben.

Rovatok