Index Vakbarát Hírportál

Nyomoznak a szívműtétre váró beteg halála miatt

2018. október 16., kedd 15:49 | aznap frissítve

A Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el egy magánszemély (aki egyébként az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó) feljelentése után a szívműtétre váró beteg halála ügyében.

A közlemény szerint ugyanakkor

a sajtóhírekkel ellentétben (miszerint az orvos elbocsátása vezetett a beteg halálához) a nyomozást az ügyben azért kellett elrendelni, mert a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem zárható ki az, hogy az elbocsátott orvos szakmai szabályszegése vezetett a beteg halálához.

Mint mi is megírtuk, a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege meghalt. A Népszava cikke szerint, ami elsőként megírta az esetet, a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Orvosa elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok szeptemberre megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott. Az orvost azért küldték el, mert egy nőnek a szívbillentyű-műtétje után egy mellimplantátumot is beültettek privát ellátás keretében.

A lefolytatott vizsgálat azt állapította meg, hogy a kirúgott szívsebész a hibás az 55 éves férfi haláláért, mert 11 centis értágulattal azonnal olyan intézménybe kellett volna küldenie a beteget, ahol el tudják látni. Ezért a vizsgálat eredménye szerint a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a férfi haláláért.

Székely László a vizsgálattal kapcsolatban úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy őt sem a tisztiorvosi, sem az orvosi vizsgálat kapcsán nem kérdezték meg. Ha mindent tudni szeretne az esetről, olvassa el összefoglaló cikkünket Székely László és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet ügyéről.

Rovatok