Index Vakbarát Hírportál

Nemsokára kiderül, hogy Demeter Márta vagy Demeter Márta lesz-e az LMP társelnöke

2018. október 20., szombat 09:00

Részleges tisztújító kongresszuson választ női társelnököt az LMP Keresztes László Lóránt mellé szombaton, emlékeztet az MTI.

A Szél Bernadett távozásával megüresedett posztra Demeter Márta az egyetlen jelölt.

Demeter Márta az előző parlamenti ciklust az MSZP képviselőjeként kezdte, majd kilépett a frakcióból, és később az LMP-frakcióhoz csatlakozott. A párt nyáron vette fel tagjai közé.

A képviselő a héten érdekes vitába bonyolódott a honvédelmi miniszterrel, amikor azt állította, hogy egy iratbetekintés során tudomására jutott, hogy

a Honvédség által vett egyik Airbus A-319-es repülőgéppel kiképzőrepülés keretében utazott szeptember elején Orbán Flóra. Az állítást a kormány fake news-nak minősítette, a kormánymédia pedig azt írta, hogy nem Orbán Viktor lánya, hanem egy Orbán L. nevű parancsnok lánya utazott a gépen.

Demetert a fideszes Kocsis Máté felszólította, hogy távozzon az Országgyűlésből, mert megszege a képviselői esküjét, amikor nem nyilvános adatokat tett közzé. Németh Szilárd pedig azt mondta, hogy Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázat, ezért távoznia kell. A képviselő közölte, sem a mandátumáról, sem pedig a rendészeti bizottság alelnöki posztjáról nem hajlandó lemondani, és újabb 300 kérdést fog feltenni a honvédelmi minisztériumnak.

Egyelőre nem tudni, hogy szóba kerül-e a tisztújítás során ez az ügy, de az biztos, hogy nem jött jókor Demeter Mártának.

Az LMP egy elnökségi tagot is választ, miután Angyal Károly pártigazgatókét dolgozik tovább, ez pedig összeférhetetlen elnökségi tagságával. Erre a pozícióra is egyetlen jelölt aspirál: Kis-Szeniczey Kálmán agrármérnök, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja.

A kongresszus az alapszabályt is módosítja, a párt működési anomáliáit kívánja orvosolni. A tanácskozáson megvitatják a párt stratégiáját, és döntést hoznak arról, milyen szövetségi politikát kövessenek a jövő évi önkormányzati választáson.

Rovatok