Index Vakbarát Hírportál

Nem elég nemzeti az új alaptanterv tervezete, átdolgozzák

2018. október 20., szombat 10:26

Sokan bírálják a NAT-tervezetét annak liberális szellemisége, illetve a hiányzó nemzeti jelleg miatt, írja a Magyar Hírlap. Mint írják, az irodalmi részből hiányoznak a kötelező olvasmányok, előfordulhat, hogy a diákok nem találkoznak a klasszikus magyar szerzőkkel, művekkel.

A lapnak név nélkül nyilatkozó szaktanárok szerint komoly problémákat okozhat, hogy kikerülhetnek a köztudatból olyan szerzők, mint Móricz Zsigmond, olyan művek, mint a Himnusz vagy Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye. Vagy éppen Jókai Mór, akiről Csépe Valéria korábban azt mondta, „nehéz megszerettetnie a pedagógusnak”.

Azonban, ha a nemzeti identitás alapszövegeit nem ismerik meg a tanulók, akkor megszűnik a közös kánon, ami összetart, megszűnik az egység

- figyelmeztet a lap, ami kifogásolja, hogy Csépe Valéria egy nemrég megrendezett konferencián a NAT-tervezete kapcsán egyetlen szót sem szólt az alaptanterv nemzeti tartalmairól.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár a lapnak nemrég megerősítette, hogy a minisztériumban jelentős mértékben átdolgozzák a tervezetet. Közölte, a módosított alaptanterv november közepére-végére készülhet el.

Az új Nemzeti alaptantervet szeptember elsején hozta nyilvánosságra az Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport, amelyen 2017 decembere óta dolgozott Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia pszichológusprofesszorának vezetésével egy száz fős, pedagógiai szakértőkből, pszichológusokból és gyakorló tanárokból álló kutatócsoport.

Ez azonban csak egy tervezet, Gulyás Gergely kormányszóvivő már a megjelenésekor azt mondta, hogy csak egy tervezetről van szó, nem szabad konkrétumnak venni semmilyen elemét, és abban a formában biztosan nem lép életbe, ahogy megkapták. Gulyás szerint ugyanis komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományokra vonatkozó elképzeléseken.

Az átdolgozással kapcsolatban Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter egy hete azt nyilatkozta, hogy szeretnék 2019. szeptember elsején bevezetni, de nem mindenáron ragaszkodnak a dátumhoz.

A kormány megfontoltan kíván dönteni, inkább később vezessük be az új NAT-ot, de koherens, kimunkált legyen.

Kásler is utalt arra, hogy sokak meglátása szerint hiányzik belőle a nemzeti jelleg. Mint mondta, társadalmi vita során a korrekciókkal módosult az eredeti elképzelés, például "a nemzeti értékeink hangsúlyozása, megjelenítése már az óvodától kezdve nagyon fontos."

Rovatok