Index Vakbarát Hírportál

A Fideszre szavazók kétharmada csatlakozna az Európai Ügyészséghez

2018. október 22., hétfő 12:42 | aznap frissítve

A Vasárnapi Hírek megbízásából reprezentatív kutatást készített a Publicus a magyarok és az Európai Unió kapcsolatáról. A korábbi eredményekhez hasonlóan, a megkérdezettek 79 százaléka előnyösnek tartja Magyarország számára az EU-tagságot. Ugyanezt az adatot hozta ki pár napja az Európai Parlament hazánkban készített felmérése

A Publicus által megkérdezettek 58 százaléka úgy gondolja, hogy "a hazánkba érkező EU-s fejlesztési pénzek jelentős része korrupciós csatornákon magánzsebekbe vándorol". A legkevésbé a Fidesz-szavazók gondolják így (29 százalék), míg leginkább a baloldali pártokra szavazók vannak ezen a véleményen (80 százalék fölött). A jobbikos és bizonytalan szavazók közel kétharmada ért egyet az állítással. 

Nagyobb, mondhatni pártpreferenciákon átívelő egyetértés van abban, hogy az EU-nak szigorúbban kellene ellenőriznie az ide érkező uniós támogatásokat. Összesen 86 százalék gondolja így, az MSZP és a Jobbik szimpatizánsainak 98 és 97 százaléka, de a Fidesz-szavazók 76 százaléka is fontosnak tartja a szigorítást. 

Tízből nyolc ember (79 százalék) támogatja, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. "Ebben a kérdésben is minden párt támogatói hasonlóan gondolkodnak, leginkább az MSZP és az egyéb pártok szavazói (97 és 91 százalék) támogatják az elképzelést, de a Fidesz szavazók majd' kétharmada is (62 százalék)" - írták a kutatók.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nemrég aláírásgyűjtést indított, hogy a magyar kormány csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A képviselőt több párt támogatja, és már több mint százezer aláírásnál tartanak. Az LMP is csatlakozott egy hasonló akcióhoz, a párt egyelőre nem árulja el, hogy állnak. 

Rovatok