Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány pártja elkezdett aggódni a határon túliakért

2018. október 24., szerda 11:58 | aznap frissítve

Sci-fiben érezte magát a parlamentben a külügy államtitkára, amikor meghallotta Vadai Ágnes határon túliakért aggódó felszólalását.

A DK-s Vadai Ágnes alaposan meglepte a kormányt a napirend előtti felszólalásával, amely az Ukrajnában élő magyarok elleni támadásokról szólt. A DK a kampányban a határon túliakkal annyiban foglalkozott, hogy Gyurcsány Ferenc többször is kijelentette, megvonná a választójogot tőlük. Ehhez képest számít új jelenségnek, hogy Vadai most a határon túli magyarok jogai miatt aggódott.

A DK-s politikus szerint több száz, Ukrajnában élő magyar élete került veszélybe, miután az ukrajnai szélsőjobb hevesen elkezdte támadni őket, és listázza is a kettős állampolgárokat. Vadai szerint a magyar kormány magyarázattal tartozik, hogy kerülhettek ki ezek az adatok.

A magyar kormány szerinte abban is hibás, hogy hiába reménykedett abban, hogy az oroszok szövetségesek lehetnek ebben az ügyben, az orosz politika Ukrajna destabilizálásában érdekelt.

Mit várnak a gazdájuktól? Hogy az oroszok nem dobják oda a magyarokat az ukrán szélsőségeseknek? Hogy Putyin gazda jóságos lesz? 

Vadai arra is emlékeztette a fideszeseket, hogy az ukrán szélsőjobb "ugyanazt ordítja, mint önök itthon: Ukrajna az ukránoké".

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára nem titkolta, hogy meglepődött Vadai témaválasztásán

Mintha nem a magyar parlamentben, hanem egy sci-fi filmben lennék: határon túli magyarokért szólal fel a DK?

Menczer szerint Vadai úgy tesz, mintha a DK valaha megvédte volna a határon túli magyarokat. Pedig "az ön pártelnöke más mondanivalóval nem rendelkezett a kampányban és mai napig sem rendelkezik, mint a határon túliak elleni uszítással" - mondta Vadainak Menczer. Menczer szerint a határon túliak soha nem mondták, hogy "jöjjön a DK, és védjen meg bennünket, ellenkezőleg: a magyar kormány az egyetlen, aki mellettük áll".

Menczer szerint valóban egyre súlyosbodik a helyzet, ami a Kárpátalján történik (a következőket említette: az oktatási törvénnyel elvették az anyanyelv-tanulás jogát, a KMKSZ irodáját felrobbantották, a nyelvtörvény visszaszorítja a kisebbségi nyelvhasználatot, "és itt van a lista, amely a magyarok elleni újabb félelemkeltés, és ukrajnai kormányzati hátszéllel folyik".)

Az államtitkár szerint ugyanakkor a magyar kormány ez ellen fellép, így blokkolni és vétózni fog minden EU- és NATO-találkozót az ukránokkal. Menczer megemlítette, hogy Ukrajnában "Soros György is feltűnt, kitüntetést vett át", és ahol Soros feltűnik, ott szerinte a magyaroknak semmi jó nem történik.

Rovatok