Index Vakbarát Hírportál

Az államtitkár szerint oktatási szabadság van, tehát oda megy a CEU, ahová akar

2018. október 27., szombat 09:41

A Fidesz indulását, illetve Orbán Viktor külföldi tanulását, tapasztalatszerzését nagyvonalúan támogató Soros György által alapított egyetemet, a CEU-t - ahol többek között Kovács Zoltán, fideszes kormányszóvivő is végzett -, azért támadta be a kormány, mert: Soros-terv. A hosszú ideje húzódó huzavona most ott tart, hogy decemberi határidővel valószínűleg végleg bejelenti a CEU, hogy Bécsbe költözteti képzéseit, mivel hiába kész az új oktatási törvénynek megfelelő megállapodás szövege, hiába indultak el a CEU amerikai képzései, a kormány nem akarja aláírni a megállapodást.

Varga Judit EU-kapcsolatokért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában még csütörtök este szólalt meg, amit az Atv.hu szemlézett. Varga arról beszélt, hogy a Sargentini-jelentésben felsorolt problémák között olyan nagy hangsúlyt kapott ez a kérdés, hogy sokan kb csak ezt ismerik az egész jelentésből: "Hadd fordítsam meg a kérdést: ez az ügy ér annyit, hogy egy egész ország ellen 7-es cikkelyes eljárást indítsanak?" - kérdezte Varga. 

Majd a CEU rektorának legutóbbi, részben egy esetleges költözéssel kapcsolatos sajtótájékoztatója kapcsán azt mondta:

"Kialakult egy helyzet, ez az egyetem saját döntése (...) a kormány tiszteletben tartja, és az oktatás szabadsága alapján ők oda mennek, ahova szeretnének"

L. Simon László is hasonlókat mondott az ATV-ben:

Ha a rektor úr azt mondja, hogy márpedig ők elköltöznek Bécsbe, ez nyilvánvalóan az ő döntésük lesz, és nem a kormányé. Ezzel kár revolverezni a kormányt és kár ezzel hergelni az embereket

Hozzátette, a CEU egy komoly intézmény, ahol komoly képzések is zajlanak, bár kétségtelenül - ahogy máshol is - vannak olyan képzések is, amik nem túl komolyak. L. Simon azt mondta, nem is kérdőjelezte meg senki a kormány részéről, hogy komoly intézmény lenne, mire felvetették neki, hogy kamuegyetemnek aposztrofálták többen, a kormányszóvivő pedig diplomaosztó intézménynek nevezte.

A kormányszóvivő úr is ott szerzett diplomát, úgyhogy nyilvánvalóan ezért diplomaosztó hely, neki is diplomát adott a CEU

- tréfálkozott a fideszes politikus. De Kovács Zoltán kormányszóvivőbe a Pestisrácok is páros lábbal szállt bele a következő címmel:

„Soha nem alkalmaznék olyan embert, aki Soros egyetemén végzett”

Rovatok