Index Vakbarát Hírportál

440-en haltak meg tavaly kórházi fertőzéstől

2018. október 29., hétfő 16:48 | aznap frissítve

Összesen 15 389 kórházi fertőzés történt tavaly, mondta az RTL Klub Híradónak Böröcz Karolnia epidemiológus, ebből 440-en meghaltak, ők azok, akik biztosan fertőzések miatt haltak meg. Mindez azután derült ki, hogy felkerült az ÁNTSZ honlapjára a 2017-es év kórházi fertőzéseiről szóló jelentés. A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet szerint "a kormány folyamatosan trükközik az adatok nyilvánosságával", és most is "titokban került fel" a jelentés. Ezt arra írják, hogy nem a korábban az adatoknak helyet adó Országos Epidemiológiai Központ honlapján, hanem az ÁNTSZ-én olvasható.

De "most legalább részinformációkat szerezhetünk, hogy mi történt tavaly." Persze sok esetben elképzelhető, hogy egyszerűen nem tüntetik fel a statisztikában a további fertőzéseket, hangzott el az RTL-en, így ezek a számok sem biztos, hogy pontosak.

A részletek:

Hogy pontosan mely kórházakban, melyik betegség volt a jellemző, hogy az ott szerzett fertőzésektől hányan lettek betegek, vagy haltak meg, ugyanakkor továbbra is rejtély, ugyanis "a jelentés ugyanis továbbra sem érthető az átlagembernek", írja a szervezet.

ÁNTSZ reakció

Dr. Kovács Attila mb. országos tisztifőorvos cikkünk megjelenése után közleményt küldött, amelyben azt írta a TASZ-nak címezve sorait, hogy az Országos Epidemiológiai Központ 2017. március 31-én jogutódlással megszűnt, így a Nemzeti Nosocomialis Surveillance 2016. évi és 2017. évi jelentései az antsz.hu honlapon érhetők el. A TASZ által hiányolt 2017. évi kórházi fertőzésekre vonatkozó éves jelentés hetek óta nyilvánosan elérhető az antsz.hu honlapon. Annak tartalmáról a szakma régóta tájékozódhat. A szakmai anyagok, így ez a jelentés sem nélkülözhetik a szakkifejezéseket. Ennek megfelelően annak értő olvasásához szakmai ismeretrendszer szükséges. Amennyiben a TASZ ezzel nem rendelkezik, úgy javasoljuk a témában jártas orvos-szakértők igénybevételét.

Ezért továbbra is várják az általuk indított perek kimenetelét, mert a minisztérium nem hajlandó kórházakra lebontva kiadni az adatokat.

Rovatok