Index Vakbarát Hírportál

Nem csak a római gépek csomagjait fosztogatják Budapesten

2018. október 29., hétfő 17:18

Virágzik a fosztogatás a budapesti repülőtéren. A múlt héten a Wizzair római járatának utasai tapasztalták, hogy csomagjaik felnyitva, kifosztva érkeztek meg. Az esetről beszámoló cikkünk után özönlöttek a károsultak levelei szerkesztőségünkbe. A beszámolókból pedig körvonalazódik a lopások rendszere és a lehetséges elkövetők köre is.  A levelek alapján három megállapítást tehetünk:

  1. A gép mellett elvett kézipoggyászok a leginkább veszélyeztetettek.
  2. A fapados légitársaságok, leginkább a Wizzair utasait károsítják meg a legtöbbször.
  3. A jelek a budapesti rakodómunkások irányába mutatnak.

Összetört zárak, fémdetektor

Luca táskáját már a repülőn vagy a környékén nyithatták ki. „Október 19-én indultunk Rómába a Wizzair gépével. Úgy készültünk, hogy csomagjainkat vihetjük az utastérbe, így a sikeres becsekkolás után nem pakoltuk ki értékeinket. A beszállás során szóltak, hogy csomagomat nem vihetem magammal az utastérbe, azt adjam le a többi poggyásszal együtt. A váratlan helyzet miatt pénztárcám benne felejtettem a bőrönd zsebében, benne 50 euró készpénzzel."

A római reptéren bőröndömet már egy üres pénztárcával kaptam vissza. Kis bőröndöm sima cipzáros volt, így könnyűszerrel nyitható bárkinek.”

Viktor a feldúlt csomagjaiból arra következtetett, hogy a tolvajok fémdetektorral dolgoznak. "A feleségemmel repültem haza okt. 24-én késő este a Fiumicinóról Ferihegyre. Itthon vettem észre, hogy bőröndömet kinyitották, dolgaimat feldúlták. A feleségem bőröndjébe hagyta a ridiküljét az ajándék hűtőmágnesekkel, amelyeket szétdobálva, a ridikülből kivéve találtunk meg."

Azt gyanítjuk, hogy fémdetektorral dolgoznak ékszereket keresve.

Tamás már cikkünk megjelenése után szembesült a reptéri banda garázdálkodásával. „A Wizz Air esti járatával repültünk Rómába. Indulás előtt a repülőtéren olvastam a mai cikketeket a megrongált bőröndökről. Emiatt a római repülőtéren az első dolgom volt, hogy amikor levettem a szalagról a bőröndömet, ellenőriztem a zárat."

Az egyik zár nyitva volt, és nem is volt zárható kulccsal, azaz eltörték a zárat. A másik zár is el volt törve, azt viszont nem sikerült kinyitniuk.

"A kulcsot ugyanakkor ebben sem lehet forgatni, tehát használhatatlanná vált a bőrönd. Szerencsére nem tudták szétfeszíteni a bőröndöt, hogy bele nyúljanak, az egyik zár ellenállt.”

A hírhedt római járaton Zsoltot csak azért nem fosztották ki, mert nem tartott értéket a táskájában. „Okt. 23.-án történt a Wizz Air római járatának érkezésekor szembesültünk a ténnyel, hogy valaki levágta a biztonsági zárat és szétfeszítette bőröndünk zárját. Szerencsére nem tűnt el semmi.”

Nulla ellenőrzés, szabad rablás

De nemcsak a római járat utasait károsítja meg a repülőtéri csomagrakodók. Eszter csomagjait bázeli útján kutatták át. „A csomagom nem volt lezárva, hiszen semmi érték nem volt benne. Viszont azt tudom, hogy a Budapesten vett 2 könyvet a bőrönd cipzárral elzárt hálójába tettem. Másodpercek alatt nyithatták ki a bőröndömet és győződtek meg arról, hogy a könyvek alatt semmi értékes nincs. Viszont nem figyeltek oda, és itthon a könyveket a ruhákon találtam, nem a hálóban.”

Végül két nem Wizzair-járaton történt károkozás leírása. „Október 20-i párizsi Air France-járaton a családom bőröndje is így járt. Kis lakat zárta össze a cipzárat."

Mire a bőrönd megérkezett, a lakat használhatatlan volt, bele volt törve valami kulcs vagy eszköz.

"Visszafelé számzáras lakattal. mentek. Mire felvették a bőröndöt a cipzár füle ki volt kattintva a zárból” - írta meg nekünk tapasztalatait B.

György története pedig rámutat, hogy a gép mellett elvett kézipoggyászok vannak a legnagyobb veszélyben. „Az Easyjet londoni járatára feladott bőröndünket is feltörték. Sőt a kézipoggyászokat is, amit az utastérből kellett feladni a csomagtérbe. Vagyis csakis a reptéri rakodó személyzet tehette” - következtette ki az utas.

A rakodószemélyzet érintettségét mutatja Bea története is. Az ő útibőröndjét is akkor törték fel, amikor már a gépnél elvették, hogy a csomagtérbe vigyék. „Okt. 19-én este Vueliggel utaztam Barcelonába, a kabinbőröndömet nem lehetett felvinni már a repülőgépre."

Beszállás előtt vettem a reptéren egy üveg kölnit, amit meggondolatlanul a bőröndömbe tettem.

"Barcelonába érve kiderült, hogy kinyitották a csomagomat, és a kölnit kivették. Másik utastársam rosszabbul járt. Bőröndjét félig kinyitva, szétszakított cipzárral, kilógó cuccokkal kapta meg.”

A repülőtéri lopások rendszerét feldolgozó cikkünkben mi is arra jutottunk, hogy a rakodómunkásoknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy észrevétlenül kinyissák a csomagokat.

Amennyiben ön is így járt budapesti gépen, írja meg a részleteket szerkesztőségünknek az ugyelet@mail.index.hu-ra. Köszönjük.

(Borítókép: Bakró-Nagy Ferenc/Index)

Rovatok