Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz lehülyézte Demeter Mártát a parlamentben

2018. október 29., hétfő 15:07

Egy Magyar Narancs-írásból idézett a fideszes Németh Zsolt a parlamentben: "Lehetett-e Demeter Márta ennyire nagyon hülye?". Demeter Márta végül reagálhatott erre, de Kövér László aztán gyorsan elvette tőle a szót.

A Fidesz nem akarja elengedni a témát, amelyet Demeter Márta pottyantott az ölükbe. A parlament hétfői ülésén ismét erősen támadta az LMP társelnökét, amiért arról tett fel írásbeli kérdést két miniszternek, hogy „miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát".

Elég gyorsan kiderült, hogy nem Orbán lánya, hanem egy Orbán vezetéknevű katona gyermeke utazott a gépen. A Fidesz régen látott vehemenciával esett neki Demeternek, és ennek következett az újabb epizódja.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke hozta fel a témát most napirend előtt. Németh megismételte a korábbi állításokat, vádakat Demeter ellen, majd felszólította az LMP-t, hogy hívja vissza Demetert a rendészeti bizottságból és a saját soraiból. Kövér László házelnököt pedig kérte, hogy a NATO parlamenti közgyűlésébe delegáljanak mást Demeter helyett. Németh sérelmezte azt is, hogy Demeter nem kért bocsánatot sem a századostól és családjától, sem a miniszterelnöktől és a családjától.

Az igazán új elem a felszólalásban az volt, hogy a fideszes képviselő a Magyar Narancsból idézett, amely egy publicisztikájában múlt héten értetlenkedett Demeter akcióján. Németh Zsolt idézett egy kérdést a lapból:

Lehetett-e Demeter Márta ennyire nagyon hülye?

Az ellenzékiek erre a megjegyzésre felhördültek, mire Németh Zsolt jelezte, hogy "a stílusért nem vállalok felelősséget, idézet volt".

Kövér László házelnök emiatt rendre is intette a fideszes képviselőt, és kérte, hogy ilyen idézetekkel a képviselők "ne mélyítsék tovább" a parlamenti vita színvonalát. Kövér azt mondta, hogy egy ideig bizonytalan volt, hogy személyes érintettség okán adjon-e szót Demeternek (a napirend előttire csak a kormány képviselője reagálhat), de a hülyézés miatt nincs más választása.

Demetertől a mondat közepén elvették a szót

Tehát Demeter végül megkapta a szót, és jelezte újra, hogy az ügyben kizárólag a Honvédelmi Minisztérium adott ki információt "minden indok nélkül". Demeter szerint "hihetetlenül megalázó" lehetett Németh Zsoltnak ilyen mondatokat felolvasni.

És megjegyezte, hogy ha a Fidesz ennyire tudja, ki jelent nemzetbiztonsági kockázatot, akkor "Kiss Szilárd ügyében lenne teendő", ráadásul Ghaith Pharaonnal és Zaid Naffával kapcsolatban is felmerülnek kérdések.

Ezt nem tudta az LMP-s képviselő bővebben kifejteni, mert Kövér elvette tőle a szót a mondat közepén. (Legutóbb is elvették Demetertől a szót, amikor Orbán Viktor átvilágását hozta szóba.) Ilyenkor a képviselőnek a szabályok szerint 2 perce van reagálni, amiből Demeter kifutott, a házelnök ezért kapcsolta le a mikrofonját. Más kérdés, hogy a levezető elnökök rendszerint hagyják, hog a képviselő befejezze a mondatot, gondolatot. Demeternél nem volt meg ez a nagyvonalúság.

Németh Szilárd bűncselekményt lát

Következhetett tehát Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, aki szerint a fideszes képviselőtársa előtte

pontosan ismertette a tényállást.

Mert Németh Szilárd szerint immár tényállásról beszélünk, Demeter Márta ugyanis szerinte törvényt sértett: "nem nyilvános katonai adatokat, repülési adatokat hozott nyilvánosságra, parlamenti írásbeli kérdésnek álcázva – közben meghamisítva az információt".

Németh Szilárd úgy fogalmazott "saját sajtójának, a Soros által fenntartott Magyar Narancsnak is feltűnt, hogy ez nem gömbölyű". Így Demeter Mártának ezért felelnie kell.

Rovatok