Index Vakbarát Hírportál

Palkovics: Nem költözik a CEU, nincs CEU-ügy

2018. október 29., hétfő 16:08

A Fidesz indulását nagyvonalúan megtámogató Soros György által alapított CEU-t megtámadta a kormány, mert: SOROS-TERV. (Kovács Zoltán kormányszóvivő még a CEU-n végzett, azóta már Soros-egyetemnek hívják) Legfrissebb hír, hogy a CEU bejelentette, ha a kormány decemberig nem írja alá végre a megállapodást, átvezetik Bécsbe a képzéseiket. Palkovics László - aki annak idején bejelentette a törvénymódosítást, ami alapján nekimentek a CEU-nak - a 168Órának adott interjút, amiben arról beszél, nincs is CEU-ügy.

Nem költözik a CEU. A nyilatkozatuk arról szólt, hogy bizonyos amerikai tevékenységeiket elviszik Bécsbe. Ha lesz ott is egy kampusza a CEU-nak, és megmarad mellette a magyar egyetem is, akkor nem nagyon változik semmi. Nincs CEU-ügy

- mondta az innovációs miniszter a lapnak. A teljes interjú a szerdán megjelenő nyomtatott 168 Órában lesz elérhető, az online előzetesből még kiderül, hogy Palkovics arról beszél, a CEU-val megállapodó amerikai Bard College-nál láttak egy nyolcvan négyzetméteres épületet, „amelynek környékén valószínűleg aznap reggel vetették el a fűmagot, meg láttunk rajta egy CEU táblát is”. Szerinte

azért álságos ez a történet, mert amit a CEU most Bécsben csinál, azt megtehette volna Magyarországon is.

Hozzáteszi, hogy pár hete járt nála David B. Cornstein amerikai nagykövet, aki szóba sem hozta az egyetem ügyét. Mint megírtuk, David Cornstein, az USA magyarországi nagykövete ígéretet tett rá, hogy megpróbálja kijárni decemberig az egyezmény aláírását. És még az is lehet, hogy ezt nem az innovációs miniszterrel tárgyalja le.

Ez a Palkovics-féle kommunikáció lehet most a vezérfonal a Fideszben, miszerint minden csak a CEU döntése, itt semmi nem múlik a kormányon. Legutóbb L. Simon László beszélt az ATV-ben erről - amellett, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő CEU-s diplomájával viccelődött -, de mellette Varga Judit EU-kapcsolatokért felelős államtitkár is azt mondta nagyvonalúan:

"KIALAKULT EGY HELYZET, EZ AZ EGYETEM SAJÁT DÖNTÉSE (...) A KORMÁNY TISZTELETBEN TARTJA, ÉS AZ OKTATÁS SZABADSÁGA ALAPJÁN ŐK ODA MENNEK, AHOVA SZERETNÉNEK"

Eközben Szél Bernadett független képviselő megkérdezte az Emmitől és a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, hogy a CEU teljesíti-e a törvényben foglalt feltételeket, vagy sem. Az Emmi azt írta neki, hogy szükséges vizsgálni a feltételek teljesítését, a külügy pedig „hasonló kérdésre” azt írta neki, hogy oktatási szakemberek vizsgálják, kiadhat-e amerikai diplomát Magyarországon a CEU – derült ki a politikus Facebook-videójából.

A képviselő azt mondta, elment az Emmibe, jót beszélgetett ott két államtitkárral, de az derült ki, az Emmiben nem foglalkoznak a CEU ügyével. Kedd reggelre bejelentkezett a külügybe is.

Rovatok