Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a menekülteket rugdosó László Petrát

2018. október 30., kedd 15:43

Annak ellenére, hogy a Szegedi Törvényszék korábban jogerősen garázdaság miatt elítélte László Petrát, a mostani Kúria-döntés bűncselekmény hiányában felmentette az operatőrt, írja a Hvg.hu. László Petra volt az, aki 2015 szeptemberében a szerb–magyar határszakaszon tudósítás közben többször is megrúgott rendőrök elől menekülő embereket, köztük egy gyereket.

A Kúria szerint az első- és másodfokú bíróságok megsértették a büntető anyagi jog szabályait, amikor a terhelt bűnfelelősségét megállapították, és vele szemben intézkedést alkalmaztak. A Kúria szerint a garázdaság vétségét László nem követte el, csak a rendzavarást, de ez a szabálysértés már elévült, ezért az eljárást megszüntették.

Az eset, amely miatt most felelősségre vonták Lászlót, néhány nap alatt vált a menekültekkel szembeni embertelenség jelképévé 2015 szeptemberében. A jelentős külföldi lapok is beszámoltak róla, és messzire jutottak a Magyarországnak kétes hírnevet hozó képsorok. Még a Trónok harca színésze is beszólt Lászlónak, megmozdulását megörökítette Badiucao, a híres kínai karikaturista is. Az események 2015. szeptember 8-án történtek a röszkei gyűjtőpontnál. Körülbelül 1300 fős tömeg gyűlt össze, amikor fél kettő körül nagyjából 400 menekült kitört, és futni kezdett a kukoricás irányába. László közvetlenül a rendőrsorfal mögött forgatott ekkor.

Az Index is a helyszínen volt, a felvételünkön látszott az a jelenet, ahogy az operatőr 00:39-nél kisgyerekeket rúg meg.

Áttört a rendőrsorfalon a tömeg Röszkénél

László Petra rugdosódása miatt híressé vált egy szír fociedző, aki kisfiával a karján futott, és elesett. Az ő esését nem az operatőr okozta. A vádirat – és az első fokon a bíróság által megállapított tényállás – szerint az történt, hogy egy rendőr megfogta a hátizsákját, ő kiszabadult a fogásból, tovább szaladt László Petra irányába, aki már emelte a bal lábát, de a férfi még azelőtt elesett, hogy László lába hozzáért volna, az esést a rendőr fogásából való szabadulás lendülete okozta.

László Petra ügyvédje korábban arról beszélt, hogy a menekültek agresszív módon törtek át a rendőrkordonon, és az operatőr nem is látta, hogy belerúgott egy kislányba, csak védekezésből húzta fel a lábát. Ehhez képest a fenti felvételen tisztán látszik, hogy az operatőr először egy kisfiút rúg talppal combon, majd egy kislányt rúg lábon.

László Petrát a Jobbik-közeli N1TV azonnal menesztette, ezután a Demokratánál, majd a Pesti Srácok nevű kormánypropagandánál kezdett el dolgozni.

Rovatok