Index Vakbarát Hírportál

Titok, hogy mivel repült Orbán a Vidi görög meccsére

2018. október 30., kedd 10:18

Bár Orbán Viktor szerint semmi titkolni való nincsen a magángépes repülésekben – „30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”, mondta a parlamentben –, mégsem tudható, hogy kinek a gépén és kinek a jóvoltából utazott a kormányfő a Vidi thesszaloniki mérkőzésére.

Márpedig október 25-én ott volt, viszont a gép, amelyikkel Londonba repült a fehérvári klub Chelsea elleni mérkőzésére és amelyikkel Tallinnba repült, hogy láthassa a válogatott döntetlenjét az addig nulla pontos észtek ellen, azok nem jártak Athénban a kérdéses napon – írta az Átlátszó. Előbbivel Garancsi révén, utóbbival Csányi Sándor OTP-vezér társaságában utazott a kormányfő.

A 444.hu az osztrák üzemeltetésű gépet Svájcba látta repülni, Csányié Szlovéniát megjárva Egyiptomban volt október 26-ig.

Az Átlátszó tippje szerint Orbán egy cseh businessjettel repülhetett Thesszalonikibe: a Cessna 680 Citation Sovereign típusú magánrepülőt a Travel Service üzemelteti. Budapestről repült is egy ilyen gép Athénba, OK-SEM lajstromjel alatt. Ez bizonyosan a Travel Service-hez tartozik, bár a cég honlapján egy másik lajstromjelű – de ugyanilyen típusú – gépet kínálnak bérbeadásra.

A tíz utas szállítására alkalmas, ötezer kilométer hatótávolságú, 8-14 éves gépet óránként 1,3 millió forintért lehet bérelni, legalábbis egy másik légitársaság kínálatában. A gép 16 órát Thesszalonikiben állt is.

A Miniszterelnökség arra hivatkozva, hogy nem ők az adatkezelők, nem adott érdemi választ az Átlátszó közérdekű adatigénylésére, amelyben azt kérdezték, hogy 2017 január 1. óta Orbán Viktor hányszor és kiktől kapott magánrepülőgépes utazást ajándékba, és az egyes ajándékok milyen értéket képviselnek.

 Nem adott választ az athéni utazással kapcsolatos kérdésre a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan sem.

Rovatok