Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott a CEU-szerződés, amit Orbán nem akar aláírni

2018. október 31., szerda 13:35 | aznap frissítve

Az Együtt országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs posztolta Facebookján azt a dokumentumot, amely leírása szerint a CEU működését biztosító szerződés.

Szabó azt írja: "A kormány képviselői kilenc tárgyalási forduló során alakították ki ezt a szöveget a New York állam és Magyarország közötti megállapodásról, mely lehetővé tenné a CEU hosszú távú működését. Teljesen egyértelmű tehát, hogy a megállapodás szövegét letárgyalták, az a magyar fél igényei szerint alakult.

Én úgy tudom, hogy Altusz már tavasszal azt ígérte, hogy a kormány alá is fogja írni. New York állam Oktatási Hivatala igazolta is, hogy a CEU oktatási tevékenységet folytat az USA-ban. Vagyis a CEU minden feltételnek megfelel, a magyar kormány pedig letárgyalt minden részletet. Egy dolog hiányzik, Orbán jóváhagyása. Orbán lelkén szárad, amiért elüldözik a CEU-t."

Szél Bernadett: Kulipintyózás

Az ügyhöz Szél Bernadett is hozzászólt a Facebook-posztjában. Az LMP-ből kilépett egykori társelnök szerint a kormánydelegáció érdemi munka végzése nélkül kirándult New Yorkba, ott mindent rendben talált, majd hazaérve jött rá, hogy mégis baj van az egyetemmel.

"Ott ültem a Külgazdasági és Külügyminisztériumban és nem hittem el, hogy a CEU-n végzett (!) helyettes államtitkár a telefonjával készített képeket mutogatva akar meggyőzni arról, hogy a New York-i kampusz egy nagy semmi. Hogy ugyan részt vettek ott egy, idézem, “jó hangulatú” összejövetelen, de azért azt vizsgálni kell, mi folyik ott. De nem volt és most sincs vizsgálat, ezt kiderítettem, helyette megy a „kulipintyózás”.

Mondják ezt azok, akik behazudták az egész országnak, hogy vizsgálatot folytatnak, miközben még azt sem kérdezték meg, hogy van-e ott hallgató. De ez az egész kötözködés az épület mérete miatt elsősorban azért elfogadhatatlan, mert olyat kér számon a CEU-n, ami nincs is a törvényben. Én egy évvel ezelőtt próbáltam kideríteni, hogy mégis hogy kell értelmezni a törvényt, mit értenek a származási országban ténylegesen folytatott képzésen. Erre azt válaszolta Rétvári Bence államtitkár feketén-fehéren, hogy az adott ország belső szabályozása a döntő, ebben a magyar félnek nincs illetékessége. Magyarul, ha New York Államban államilag elismert intézményként működik és regisztrált képzést nyújt a CEU, akkor azzal teljesül is a feltétel. Most, hogy ezt teljesítette az egyetem, belekötnek az amerikai képzésnek otthont adó épület méretébe. Nem, ennek az őrületnek véget kell vetni és alá kell írni azt a megállapodást, amíg nem késő."

Elmennek, tüntetnek

A CEU múlt héten jelentette be, hogy az amerikai nagykövetet a kormány arról tájékoztatta, hogy nem hajlandók aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal. Ezért, ha decemberig nem történik az ügyben haladás, az egyetem jövő szeptembertől Bécsbe költözteti az USA-ban akkreditált képzési programjait;

Az egyetem rektora, Ignatieff hangsúlyozta, van még esély a maradásra, de már eleget vártak. "Akkor maradunk, ha a CEU függetlenségét és az oktatási szabadságot is garantálja a kormány." 

Azért nem várják meg az Európai Bíróság döntését, mert a törvény szerint nem vehetnek fel diákokat a jövő szeptemberben kezdődő tanévre, és mert az egyetemet mindenképp működtetni kell, nincs idejük várakozni. Azt egyelőre nem tudják, a stáb mekkora részének kellene Bécsbe költöznie az ősszel. Ezen még dolgoznak, de a költözés drága és szükségtelen, ám ha muszáj, akkor elmennek.

A CEU elleni támadás miatt 2017 tavaszán Budapesten  tömegtüntetést  tartottak, az egyetem elleni támadást itthon és külföldön, tudományos és politikai körökben széles körben  elítélték . 2018 tavaszára a CEU teljesítette az új feltételek rá vonatkozó részét, amit New York állam oktatási hivatala is megerősített. Áprilisban  magyar kormányküldöttség is megtekintette  a CEU New York-i társintézményét, és nem beszéltek hiányosságokról.

Rovatok