Index Vakbarát Hírportál

Roma szervezetek is csatlakoztak a hajléktalanság büntethetősége ellen

2018. október 31., szerda 19:34 | aznap frissítve

Tizenkét roma szervezet is csatlakozott a hajléktalanságot kriminalizáló jogszabály elleni tiltakozókhoz. "Nem azért szólalunk meg, hogy a hajléktalan hajléktalan maradhasson, hanem azért hogy a végletes szegénységben lévő hajléktalanokat ne büntessék meg csupán hajléktalanságuk miatt."

"Meggyőződésünk szerint a hajléktalanság problémáját a lakásvesztés megelőzésével, a szegényeket is elérő bérlakás.politikával, a férőhelyek növelésével, és a hajléktalanellátás erőforrásainak növelésével lehet érdemben kezelni" - írják.

A tiltakozó szervezetek: Idetartozunk egyesület, a Pest megyei roma szervezet,  a Roma sajtóközpont, a Dzsaj Bhim közösség, a Hátrányos helyzetű családok országos szövetsége, a Romaversitas, a Nyirbátori közösségi akciócsoport, az Állandó roma értekezlet, a XX ker. roma önkormányzat, a Nógrád megyei cigány képviselők szövetsége, a Kethane egyesület, a Phiren Amenca hálózat.

Korábban az ügyvédek és a pszichológusok is tiltakoztak a hajléktalanokat büntető törvény ellen.

A székesfehérvári és a kaposvári bíróság pedig felfüggesztette az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt indult eljárást, és az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az Index cikke is rámutatott, hogy betarthatatlan, abszurd törvényt hoztak a hajléktalanok ellen.

Rovatok