Index Vakbarát Hírportál

Schöpflin György: A kormány nem engedheti, hogy a CEU rektora zsarolja

2018. október 31., szerda 10:32 | aznap frissítve

A CEU rektora brüsszeli támogatással akarta elérni, hogy Orbán Viktor beadja a derekát, de a magyar kormány nem engedhet a zsarolásnak - mondta Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő az ATV-nak adott interjúban. A politikussal készített interjú érdekes bepillantást enged abba, hogyan is fogják fel a Fideszen belül ezt a történetet.

Schöpflin szerint a CEU rektora ott számolhatta el magát, hogy a Fidesz hírneve a sajtónak köszönhetően már olyan rossz külföldön, hogy a Fidesz igazából nem nyer, vagy nem veszít semmit, ha a CEU most elmegy. És a Fideszt emiatt nem fogják kizárni az Európai Néppártból.

Schöpflin az interjúban azt mondta: a CEU tényleg komoly szerepet játszott abban, hogy sok néppárti EP-képviselő megszavazta a Sargentini-jelentést. Ezt ugyanakkor senki sem magyarázta meg nekik, hogy erről már nem lehetett politikai döntést hozni, mivel a kérdés uniós kötelességszegési eljárás alatt van. Addigra ráadásul már köztudott volt az is, hogy a CEU így is, úgy is elmegy Bécsbe, mondta Schöpflin.

A fideszes EP-képviselő szerint Michael Ignatieff, a CEU rektora, aki korábban liberális politikus volt Kanadában, valahogy azt gondolta: le fogja győzni a Fideszt. Azt hitte, hogy a nemzetközi támogatással lehetetlen helyzetbe fogja hozni a Fideszt, és a Fidesz beadja a derekát.

Ő tényleg úgy gondolta - lehet, hogy rosszul tudom -, hogy meg fogja nyerni ezt a meccset. És kiderült, hogy nem. Ha nem lett volna politikai szándék, akkor szerintem a két bürokrácia, tehát a magyar közigazgatás és a CEU le tudta volna tárgyalni a háttérben szépen, csendesen. Altusz Kristóf és Palkovics László el is mentek Amerikába. De addigra már Ignatieff nyilatkozatai, illetve a brüsszeli szereplése ezt lehetetlenné tette.

Szavaiból kiderül, hogy a Fidesz már rég eldöntötte, "hogy elege van ebből a furcsa állapotból, hogy itt van egy privilegizált egyetem, ami egyszerre magyar és amerikai diplomát ad ki, ráadásul baloldali egyetem, nem szereti a Fideszt - ezért ha távozni akarnak, akkor menjenek".

Schöpflin véleménye szerint Ignatieff feleslegesen kovácsolt ebből politikai ügyet. Ha a rektor kimarad ebből tavaly tavasszal, akkor az egész dolgot el lehetett volna simítani, de szerinte "a CEU az egészet úgy látta, mint egy háborút." (A magyar kormány kezdeményezésére változtatták meg egyoldalúan a felsőoktatási törvényt, és szabtak merőben új feltételeket az egyetem további magyarországi működésének - a szerk).

Schöpflin azt mondta: az Európai Néppártban a Fidesz ügyét levették a napirendről. Az európai parlamenti választásokig mindenképpen. A Néppártnak nem érné most meg az a botrány, amit a Fidesz kizárása elindítana.

Rovatok